nieuws

Vakantiestress nekt werknemers

Personeelsmanagement

Vakantie is leuk, maar je wordt er zo moe van… 40 procent van de Nederlandse werkenden lijdt aan vakantiestress.

Vakantiestress nekt werknemers

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) waaraan 505 werkende Nederlanders deelnamen.

Bijna een derde van de respondenten heeft een chaotische overdracht of helemaal niemand aan wie het werk overgedragen kan worden. Dit heeft als gevolg dat zij op vakantie nog zakelijke telefoontjes aannemen of hun email regelmatig in de gaten houden.

Afwezigheidsassistent

Twee derde van de ondervraagden zet bij vertrek de afwezigheidsassistent aan en verwijst bij vragen naar collega’s en de datum waarop ze weer terug zijn. Anderen vermelden in de assistent voor dringende gevallen ook hun telefoonnummer (14%) of stellen de assistent niet in (16%).

Meer dan de helft (55%) zet tijdens de vakantie de mail uit, 25 procent zoekt af en toe een Wifi-spot om de mail te checken. Ruim één op de vijf (21%) checkt zijn mail regelmatig tijdens de vakantie.

Meer uren dan normaal

Jantina van Beers, professional organizer en bestuurslid NBPO: “We zien uit de resultaten dat mensen met vakantiestress het voor zichzelf niet makkelijker maken. Dit zijn namelijk ook de mensen die op de laatste avond van hun vakantie al weer in de mail duiken om bij te lezen en in de eerste week na hun vakantie meer uren maken dan normaal.”

Tips tegen vakantiestress

De professional organizers hebben zeven tips voor mensen die gestrest terugkomen van vakantie:

1.      Plan de laatste dag voor je vakantie geen afspraken meer in
2.      Trek (letterlijk) een streep op je to-do-lijst om te bepalen wat je nog voor je vakantie doet en wat je na je vakantie weer oppakt
3.      Zet je out-of-office reply al een dag eerder aan en zet hem een dag later uit dan dat je eigenlijk terugkomt
4.      Geef in je out-of-office reply duidelijk aan of de mail gelezen wordt en bij wie mensen terecht kunnen voor vragen die niet kunnen wachten
5.      Maak duidelijke afspraken met je collega’s, maar ook met je gezin en partner over je bereikbaarheid en werkzaamheden tijdens je vakantie
6.      Zorg ervoor dat collega’s je eerst appen als er echt iets telefonisch overlegd moet worden
7.      Als je bepaalde dingen op vakantie heel prettig vond, probeer deze dan tot minimaal twee weken na de vakantie vast te houden (Denk aan: samen eten met gezin of een wandeling na het eten)
Duurzame inzetbaarheid
Hou medewerkers duurzaam inzetbaar – Inzet op Maat is hét vakevent over duurzame inzetbaarheid met de nieuwste trends, ontwikkelingen en innovaties. Klik hier voor het programma

 

 

Reageer op dit artikel