nieuws

Zo hou je de organisatie productief tijdens de zomer

Personeelsmanagement

Zo hou je de organisatie productief tijdens de zomer

Een groot deel van de werknemers is momenteel op vakantie. Maar ook de werknemers die nog wel aan het werk zijn, nemen het ervan, zo blijkt uit onderzoek van Robert Half.

Het recruitmentbureau ondervroeg meer dan  driehonderd Nederlandse senior managers met aanwervingsbevoegdheid over het gedrag van werknemers tijdens de zomermaanden. Het blijkt dat veel mensen de teugels laten vieren, waardoor de productiviteit negatief kan worden beïnvloed.

Te casual gekleed

Zo geeft ruim een derde van de ondervraagde managers aan dat werknemers later binnenkomen of vroeger weggaan dan buiten het hoogseizoen. En ook geniet 29 procent van de werknemers van een langere lunchpauze. Eveneens geeft 32 procent aan dat werknemers te casual gekleed naar het werk komen tijdens de zomerperiode.

Slechte concentratie

Dit wordt gecombineerd met een slechtere concentratie; 16 procent van de ondervraagde managers geeft aan hier last van te hebben, net als van een slechte overdracht of slechte planning rondom de vakanties van personeel (30%).

3 tips om de productiviteit op peil te houden

Jan Koornneef, division manager bij Robert Half, geeft drie tips om de zomer productief door te komen:

  • Alles begint bij planning
    Door intern goede afspraken te maken en de vakanties van medewerkers zoveel mogelijk af te stemmen, blijft de workflow zo constant mogelijk en valt de druk nooit op één paar schouders. “Veel medewerkers willen in het hoogseizoen op vakantie. Om die vakanties zo goed mogelijk te spreiden raad ik aan om de verlofdata zo snel mogelijk vast te leggen. Werk met een deadline waarbij iedereen gelijke kansen heeft om vakantie aan te vragen, maar waar het wel first come, first served is.”
  • Flexibele uren
    Werk in de mate van het mogelijke met flexibele uurroosters. Zo kunnen medewerkers het begin en het einde van de werkdag zelf bepalen, binnen een bepaald kader natuurlijk. “Zo geef je medewerkers de kans om bijvoorbeeld hun kinderen ‘s ochtends naar de opvang te brengen en iets later aan te sluiten. Dat zorgt ervoor dat ze geen extra vakantiedagen hoeven te vragen. Op die manier blijft de continuïteit op de werkvloer zoveel mogelijk gewaarborgd.”
  • Interim of werkstudenten
    Mocht een bepaalde periode toch onderbezet zijn, dan kunnen tijdelijke werkkrachten worden aangenomen om de druk te verlichten. “Tijdens de grote vakantie gelden werkstudenten natuurlijk als een goede, tijdelijke oplossing. Voor de werkgever is dat eveneens een uitgelezen kans om nieuw talent vroeg aan het bedrijf te binden.”


Mensen die bij dezelfde organisatie werken, zouden hetzelfde doel moeten hebben: het succes van de organisatie als geheel.  Leer samenwerkingsrelaties blijvend te verbeteren tijdens de opleiding Samenwerken: de essentie

Reageer op dit artikel