Zo dicht je de generatiekloof op de werkvloer

Millennials vinden het prettig gecoacht te worden, liefst door senior vakspecialisten die jarenlange praktijkervaring hebben. Door dit te faciliteren kan HR de generatiekloof op de werkvloer dichten.

Zo dicht je de generatiekloof op de werkvloer

Jongeren en oudere werknemers vinden het niet altijd makkelijk om met elkaar samen te werken. De millennials vinden hun collega's uit Generatie X uitgeblust en cynisch. De oudere werknemers op hun beurt zien de millenials – ook wel Generatie Y genoemd – als ongedisciplineerd en eigenwijs. Een generatiekloof op de werkvloer lijkt onvermijdelijk.

Gevangen in gedrag uit de vorige eeuw

Organisatiepsycholoog dr. Aart Bontekoning ziet dat Generatie X nog heel erg gevangen zit in gedrag uit de vorige eeuw: "Hiërarchisch, bureaucratisch, formeel. Het is lastig voor hen om hiervan af te stappen. Dat is geen onwil. Ze zitten vast in patronen die zijn ingesleten in de loop van decennia." Hierin botsen zij met hun jongere collega's die juist floreren in een flexibele , open en innovatieve omgeving.

Generatiekloof op de werkvloer dichten

Paradoxaal genoeg kunnen ouders uit de Generatie X thuis over het algemeen prima overweg met hun kinderen uit Generatie Y. Bontekoning, die promoveerde op Generaties in Organisaties, de verborgen krachten van onze sociale evolutie, zegt dat de verschillende generaties elkaar kunnen helpen om de generatiekloof op de werkvloer te dichten.

Praktijkervaring delen

Zo hebben millennials er behoefte aan te worden gecoacht door oudere, ervaren collega's. Het zou dus goed zijn wanneer HR millennials ondersteunt in het vinden van vakspecialisten die hun praktijkervaring willen delen. Overigens werkt dit beter wanneer deze samenwerking niet formeel wordt vastgelegd, waarschuwt Bontekoning. "“Zeg dus niet: Het komende jaar is Karel aangesteld als de mentor van Marieke. Die stijl is te bureaucratisch. Maak het persoonlijker en vrijblijvender."
Lees ook: 4 stappen naar een succesvol mentorprogramma

Verouderde patronen doorbreken

Het zou volgens Bontekoning goed zijn wanneer jongeren op hun beurt proberen actief verouderde patronen te doorbreken.  "Bijvoorbeeld door bij een oplaaiende discussie niet mee te gaan in de standpunten van oudere generaties of zich terug te trekken uit de discussie, maar door indringend te vragen naar wat iemand precies bedoelt. Door opmerkingen in de trant van ‘zo doen we dat hier nu eenmaal’ niet te laten passeren. Door als millennial aan te geven dat je denkt dat het anders en beter kan. En dat je dat graag wilt uitproberen. Door de oudere collega te vragen met je mee te denken. Door, wanneer zij sterk op belemmeringen focussen, te vragen welke mogelijkheden zij naast de belemmeringen zien."

Tip! Meer lezen over de samenwerking tussen generaties? Lees er alles over in de gratis whitepaper Millennials in vergrijzende organisaties. Klik hier om de whitepaper te downloaden 

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Functioneringsgesprekken. De meeste medewerkers én managers zien er tegenop, de uitkomsten zijn meestal teleurstellend. Door gesprekken veel persoonlijker te maken valt er veel meer uit te halen.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft diversiteit en inclusie (D&I) inmiddels wel op de agenda staan. Een 50-50-verdeling tussen de seksen is echter nog ver weg. Volgens Stefan Duran van elipsLife, moeten we ons daar niet blind op staren: "De...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.