Best Workplaces van 2017 bekend

De beste werkgever ter wereld is het Amerikaanse Salesforce. Dat blijkt uit de Best Workplaces-ranglijst die Great Place to Work (GPTW) elk jaar presenteert. In Nederland zijn werknemers volgens GTPW het beste af bij Novo Nordisk, Incentro en Lean Consultancy Group.

Best Workplaces van 2017 bekend

Een organisatie komt op de nationale lijst van Best Workplaces als er minimaal 70 procent wordt gescoord op het medwerkersonderzoek en twintig punten op het werkgeversbeleid.

GPTW verdeelt organisaties in groot/internationaal (organisaties met 250 of meer medewerkers en/of een multinationale organisatie), middelgroot en (organisaties met vijftig tot 250 medewerkers) en 'klein & jong' (met twintig tot vijftig medewerkers).

Bijdrage aan de maatschappij

Novo Nordisk voert in Nederland de lijst aan van de grote of internationale bedrijven. GPTW prijst de organisatie voor de kans die het medewerkers biedt om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. "Werk je voor Novo Nordisk, dan doet je werk ertoe. Hier werken mensen aan het creëren van een wereld zonder diabetes. Medewerkers hebben niet voor niets een sterk gevoel bij te dragen aan de samenleving. Bij Novo Nordisk staat het team voorop en collega’s werken met veel plezier met elkaar samen."

Gezondheid en vitaliteit

Ook scoort Novo Nordisk goed met de ondersteuning van medewerkers op het gebied van gezondheid en vitaliteit. "Dit wordt ‘NovoHealth’ genoemd: een verzameling aan activiteiten zoals een fitnessruimte, workshops over gezonde voeding en gezondheidschecks."

Geluk van de medewerker centraal

Bij de middelgrote bedrijven gaat IT-bedrijf Incentro in Nederland aan kop. Incentro wist de jury van GPTW voor zich te winnen door het geluk van de medewerker centraal te stellen. "En dat zijn niet alleen mooie woorden: dit motto werkt door in alles wat de IT-dienstverlener doet. Zo is de financiële kant van het werk minder belangrijk dan gelukkige klanten en medewerkers. Incentro is een zeer innovatieve werkgever, die constant kijkt naar wat er beter kan. De organisatie en haar medewerkers verzinnen aan de lopende band nieuwe, originele (bedrijfs-)activiteiten om medewerkers trots, geïnspireerd en productief te houden."

Levensgeluk in Nederland

De winnaar in de categorie kleine en jonge organisaties is Lean Consultancy Group. Het ontbreekt deze organisatie niet aan ambities. Lean Consultancy Group heeft zichzelf ten doel gesteld om in vijftig jaar het levensgeluk in Nederland te vergroten.

Sterk aannamebeleid

"Dat red je niet zomaar", schrijft GPTW in zijn beoordeling. Maar de jury heeft vertrouwen in de consultancyorganisatie. "Via een sterk aannamebeleid selecteert deze werkgever alleen de beste mensen. De teamspirit in het bedrijf is dan ook groot. En persoonlijke ontwikkeling binnen de Lean Consultancy Group? Ook dat is ambitieus. Coaching staat hoog in het vaandel en het bedrijf kent een tweewekelijkse ‘LCG-dag’, waarop inspiratie en ontwikkeling centraal staan."

World's Best Workplaces

Om tot de beste werkplekken ter wereld te behoren, gelden andere eisen. De criteria om op de World’s Best Workplaces-lijst te komen zijn:

  • De organisatie komt op tenminste vijf nationale lijsten van Best Workplaces voor;
  • De organisatie heeft tenminste vijfduizend medewerkers wereldwijd;
  • Tenminste 40 procent van de medewerkers (of vijfduizend medewerkers) moeten buiten het land van de hoofdvestiging gestationeerd zijn;
  • Extra punten worden gegeven voor het aantal landen waar een organisatie een vragenlijst houdt onder de medewerkers met de Great Place to Work Trust Index.

Grenzeloos goed werkgeverschap

"Wat deze organisaties bijzonder maakt is dat zij over de landgrenzen heen laten zien dat zij getuigen van goed werkgeverschap, dit zien wij terug in hun beleid en in de waardering van medewerkers. Het is voor multinationals vaak een uitdaging om een organisatiecultuur te bouwen die echt specifiek is voor de organisatie ongeacht in welk land je voor die organisatie werkt. Je ziet bij deze organisaties dat zij daar in geslaagd zijn en dat het werkt", aldus Great Place to Work.

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Functioneringsgesprekken. De meeste medewerkers én managers zien er tegenop, de uitkomsten zijn meestal teleurstellend. Door gesprekken veel persoonlijker te maken valt er veel meer uit te halen.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft diversiteit en inclusie (D&I) inmiddels wel op de agenda staan. Een 50-50-verdeling tussen de seksen is echter nog ver weg. Volgens Stefan Duran van elipsLife, moeten we ons daar niet blind op staren: "De...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?