Managers die optimaal aandacht hebben voor de talenten van hun teamleden presteren beter

Talentontwikkeling wordt vaak ingezet als extra investering in de high potentials van de organisatie, of als visie voor de lange termijn onder de noemer 'levenslang leren'. Dat is een goede zaak voor de betrokken medewerkers, maar de vraag is: Wat heb je aan talentontwikkeling wanneer je een business te runnen hebt, wanneer je op korte termijn resultaten moet neerzetten? Toch is talentontwikkeling ook dan een belangrijke hulpbron. Managers die optimaal aandacht hebben voor de talenten van hun teamleden presteren beter.

Managers die optimaal aandacht hebben voor de talenten van hun teamleden presteren beter

Sponsored content door Horizon Training & Ontwikkeling

Wanneer je alleen focust op het resultaat van vandaag, dan verlies je als organisatie je wendbaarheid. Door alle shortcuts die medewerkers uitvinden om de werkdruk te weerstaan , gaan kwaliteit en efficiëntie onderuit. Dit ondermijnt de groei of de concurrentiekracht van het bedrijf. Focus op talentontwikkeling helpt om deze valkuil te vermijden.

Om efficiëntie en kwaliteit voortdurend te verbeteren, moet je alle kwaliteiten van je mensen aanspreken en ontwikkelen. Dankzij de slimheid, de creativiteit, de betrokkenheid en de andere talenten van je medewerkers kun je de groei managen, of overeind blijven in een vechtmarkt. Precies hetzelfde principe geldt voor overheidsorganisaties, die vaak méér moeten presteren met minder middelen. Nog nijpender wordt de situatie wanneer de omgeving snel verandert door technologische ontwikkelingen of andere trends. Dan is innovatie het sleutelwoord, en daarbij:

Het samenbrengen en aanspreken van talent

Maar hoe doe je dat als manager, de talenten van je medewerkers ontwikkelen? Een aantal managers zal denken: dat is de taak van HR. In de praktijk blijkt dat dat niet werkt. Een riant aanbod van opleidingsmogelijkheden, workshops en tools is niet voldoende om de zaak vlot te trekken wanneer je als organisatie te lang te weinig hebt gedaan met de talenten van medewerkers. Mensen zitten vast in hun comfortzone, zijn vergroeid met hun functie en raken langzaam uit vorm. Maar wat kun je dan wel doen?

Het antwoord is even simpel als lastig: Ga het gesprek aan!

Belangrijk is om als manager door de buitenkant heen te kijken. Ook de meest vastgeroeste medewerker heeft kwaliteiten, alleen is iedereen ze vergeten, betreffende persoon incluis. Geef medewerkers heel concreet mee welke ontwikkelingen er spelen en voor welke uitdagingen het bedrijf staat. Vraag ze om na te denken wat dat voor hun werk en voor hen persoonlijk betekent. Help mensen om bewust te worden van hun talenten. Vraag ze wat ze met hun talent kunnen bijdragen aan de toekomst van het bedrijf. Door hier aandacht aan te besteden breng je het balletje aan het rollen. In de fase daarna kunnen alle mooie opleidingen en tools alsnog op hun plek vallen.

Daarbij komt nog: medewerkers hechten zelf ook veel belang aan de ontwikkeling van hun talent. Dat blijkt uit onderzoek dat wij lieten uitvoeren onder 1.015 werkende Nederlanders. Zo’n 68 procent van hen vindt het frustrerend dat ze niet kunnen doorgroeien binnen het bedrijf waar ze werken. Bovendien denkt vier vijfde van hen dat hun persoonlijke ontwikkeling een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van de organisatie waar zij werken.

Het lijkt erop dat een grote groep medewerkers maar een klein zetje nodig heeft om in beweging te komen. Maar dat zetje moet wel gegeven worden, op een directe en persoonlijke manier. Hier kan de manager goed werk verrichten. Aandacht voor talentontwikkeling is één van de beste investeringen die je als manager kunt doen om de wendbaarheid, en daarmee de prestaties, te vergroten. Van de medewerker zelf én van de organisatie.

Waarom een holistische visie op de employee journey écht belangrijk is

Waarom een holistische visie op de employee journey écht belangrijk is

Bij ICM betekent werken meer dan alleen het hebben van een baan. Met zijn holistische visie op de employee journey biedt het bedrijf zijn medewerkers een unieke werkomgeving. Tevreden medewerkers vormen immers de fundering van de organisatie. Waarom...

Walter Supèr: “Een inhoudelijk programma moet onderhuids ontregelen en inspireren tot nieuwe keuzes.”

'Een heidag moet je raken in hart en hoofd'

Ben jij voor jouw team of organisatie op zoek naar een dag die raakt en uitdaagt op vraagstukken die er werkelijk toe doen? "De Theaterloods in Radio Kootwijk zorgt voor een heidag die echt van waarde is."

Groeien zonder grenzen: de innovatieve kant van leren

Groeien zonder grenzen: de innovatieve kant van leren

Ontwikkeling kan nooit genoeg worden gestimuleerd, vindt Archipel Academy.

Vier tips om leren echt op de kaart te zetten in de organisatie

Vier tips om leren echt op de kaart te zetten in de organisatie

Hoe zorg je dat onderwijs hoog op de agenda komt in je organisatie? Vier handige tips om medewerkers te laten groeien (en de organisatie ook).

STAP-regeling aangepast - aanvragen kan vanaf 28 februari 2023

STAP-regeling aangepast - aanvragen kan vanaf 28 februari 2023

Later dan gepland - vanaf 28 februari - is het weer mogelijk om voor een opleiding STAP-subsidie aan te vragen. Ook zal de regeling een beetje anders worden, schrijft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een Kamerbrief.

Podcast: Zo zet je e-learning succesvol in

Podcast: Zo zet je e-learning succesvol in

Hoe kun je via e-learning de onboarding begeleiden? En hoe kan een e-training de faalkosten van bedrijven verlagen? Peter Santegoeds van Bodel Campus en Michel Geurts van Cornerstone vertellen waarom het zo belangrijk is om te investeren in de...

'Niet continueren, maar continuleren'

'Niet continueren, maar continuleren'

Natuurlijk werk jij als HR hard aan een gedegen opleidingsbeleid. Maar, betogen Kirstin Stokla en Jeroen Leonard van LOI Zakelijk, minstens net zo belangrijk is dat die medewerkers op dit gebied zelf het initiatief nemen.

STAP-budget weer beschikbaar op 1 november 2022

STAP-budget weer beschikbaar op 1 november 2022

Vanaf dinsdag 1 november om 10 uur is het weer mogelijk om STAP-subsidie voor scholing aan te vragen. Vorige aanvraagperiodes was de geldpot al na twee uur leeg, dus wees er snel bij als je er gebruik van wilt maken.