Functieprofielen? Wat past echt bij jou?

Als je om je heen kijkt, zie je steeds meer eigen keuzes en mogelijkheden om dingen in te richten naar je eigen smaak. Op maat is het nieuwe gewoon, ook voor je werk! Maar zijn opleidingen wel aangepast aan deze vernieuwing?

Functieprofielen? Wat past echt bij jou?

Door functieprofielen steeds verder los te laten en steeds meer je werk in te richten naar waar jij je bijdrage in wilt leveren, ontstaat er slagkracht en plezier. Dit zien we om ons heen steeds meer gebeuren. Wil je parttime of fulltime werken, kies je voor vrijheid, dat bepaalde salaris of ontwikkelmogelijkheden? Of misschien een combi ervan. Telkens weer wordt er een appèl gedaan op hoe jij het ziet en wat het beste bij jou past.

Vaste pad

Is het dan eigenlijk niet raar dat wanneer mensen naar opleidingen kijken, vaak uitgaan van het vaste pad? Van a naar b en zo verder? Door zelf kritisch te kijken naar waar je staat in je loopbaan en wat je nu nodig hebt in je praktijk, kun je veel gerichter kiezen en ontwikkelen. Een beetje eigenwijsheid en kritisch zijn, mag best wel.

Pas dat dan ook toe wanneer je op zoek gaat naar een opleiding! Steeds vaker zie je dat het vaste stramien niet meer past maar dat mensen vergeten om te vragen naar de mogelijkheden. Je continu blijven ontwikkelen is tegenwoordig de nieuwe standaard. We moeten immers allemaal in beweging blijven.

Waarom zou je dan niet de focus leggen op wat je nu verder brengt? En niet op wat de standaard is of wat je over enkele jaren wilt bereiken? Direct de koppeling kunnen maken in wat je doet, maakt het niet alleen leuker maar ook nog eens veel effectiever.

Niet WAT maar HOE

Vaak gaat het niet om het WAT je wilt leren maar om HOE je het aanpakt en toepast. Dat geeft effect en effect geeft positieve energie.

Doe dit ook wanneer het gaat om je eigen ontwikkeling. Waar wil je heen en kies wat echt bij je past. Leg je wensen eens voor, in plaats van uit te gaan van het standaard aanbod. Wie weet is er wel meer mogelijk dan je denkt. Wat spreekt je aan en ga je voor een totaal, een onderdeel of zou je graag iets willen combineren? Kies gewoon steeds opnieuw wat goed bij je past. Leren doe je stap voor stap, een leven lang. En kijk eens of je jouw wensen en behoeftes tegen een opleidingsadviseur aan kunt leggen om zo te komen bij jouw eigen plan.

Elke dag ontmoeten wij als opleidingsadviseur nieuwe mensen. Jij staat voor ons centraal. Bekijk de verschillende elementen en modules uit ons portfolio en ga het gesprek met ons aan. Dat is de beste tip die wij je kunnen geven. Zo ga je uit van mogelijkheden!

Dit artikel is gesponsord door Avans.

STAP-regeling aangepast - aanvragen kan vanaf 28 februari 2023

STAP-regeling aangepast - aanvragen kan vanaf 28 februari 2023

Later dan gepland - vanaf 28 februari - is het weer mogelijk om voor een opleiding STAP-subsidie aan te vragen. Ook zal de regeling een beetje anders worden, schrijft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een Kamerbrief.

Podcast: Zo zet je e-learning succesvol in

Podcast: Zo zet je e-learning succesvol in

Hoe kun je via e-learning de onboarding begeleiden? En hoe kan een e-training de faalkosten van bedrijven verlagen? Peter Santegoeds van Bodel Campus en Michel Geurts van Cornerstone vertellen waarom het zo belangrijk is om te investeren in de...

'Niet continueren, maar continuleren'

'Niet continueren, maar continuleren'

Natuurlijk werk jij als HR hard aan een gedegen opleidingsbeleid. Maar, betogen Kirstin Stokla en Jeroen Leonard van LOI Zakelijk, minstens net zo belangrijk is dat die medewerkers op dit gebied zelf het initiatief nemen.

STAP-budget weer beschikbaar op 1 november 2022

STAP-budget weer beschikbaar op 1 november 2022

Vanaf dinsdag 1 november om 10 uur is het weer mogelijk om STAP-subsidie voor scholing aan te vragen. Vorige aanvraagperiodes was de geldpot al na twee uur leeg, dus wees er snel bij als je er gebruik van wilt maken.

Zo los je het tekort aan skills op

Zo los je het tekort aan skills op

Maar liefst zeven op de tien bedrijven beschikken niet over medewerkers met de juiste vaardigheden, blijkt uit onderzoek. Hoe lossen we het tekort aan nieuwe skills op? De oplossing: focus op ervaring en AI.

Talentontwikkeling: niet alleen voor een select clubje

Talentontwikkeling: niet alleen voor een select clubje

Bij talentontwikkeling in je organisatie zijn twee zaken van levensbelang: zorgen dat iedereen zich kan ontwikkelen en dat de ontwikkeldoelen aansluiten op waar de organisatie heen wil. "Talentontwikkeling is niet alleen maar voor high potentials."

Leren doe je het best in een veilige omgeving 

Leren doe je het best in een veilige omgeving

Hybride werken heeft learning de 21e eeuw ingeslingerd, vindt Petra Tito, CHRO van Deloitte Nederland. Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers ich ook echt ontwikkelen? Dan blijkt dat er nog stappen te zetten zijn.

STAP-budget weer beschikbaar op 1 september

STAP-budget weer beschikbaar op 1 september

Vanaf donderdag 1 september om 10 uur is het weer mogelijk om STAP-subsidie voor scholing aan te vragen. Vorige aanvraagperiodes was de geldpot al binnen drie uur leeg, dus wees er snel bij als je er gebruik van wilt maken.