nieuws

Zo… creëer je een netwerk

Persoonlijke ontwikkeling

Zomerbarbecues, strandborrels en recepties zijn een kolfje naar onze hand, want p&o’ers staan immers bekend als echte ‘mensenmensen’? Maar wat als je de spreekwoordelijke uitzondering op de regel bent? Zo netwerk je effectief op een manier die bij je past.

Denk positief
Realiseer je je dat de meeste mensen op recepties een beetje verlegen zijn. Zij staan er ook wat onwennig en zijn vaak alleen maar dankbaar dat je een praatje met ze aanknoopt. Durf je toch niet goed op iemand af te stappen, vraag je dan af wat het ergste is dat je kan overkomen. Je wordt heus niet weggesnauwd, hooguit krijg je niet helemaal de reactie die je had gehoopt. Haal in zo’n geval je schouders op en trek het je niet persoonlijk aan. Laat het bij de ander en ga met een glimlach en opgeheven hoofd naar de volgende.

Doe je huiswerk
Weet je van tevoren wie je zou willen spreken of heb je een gastenlijst? Zorg dat je voor de bijeenkomst wat over ze te weten komt, bijvoorbeeld door ze te googelen. De meeste mensen voelen zich vereerd als je laat blijken dat je iets over ze weet of onthouden hebt. En gemeenschappelijke passies of interesses zorgen natuurlijk voor de beste openingsgesprekken. Besef dat je zelf voor de ander ook een interessante partij kunt zijn. Ken je sterke punten!

Oprechte belangstelling
Mensen hebben snel door of je daadwerkelijk belangstelling voor een persoon hebt, of dat je alleen maar iets van de ander moet. Als je iemand als persoon niet leuk vindt, steek er dan ook geen energie in om diegene op een borrel te leren kennen. Daarom werkt netwerken ook niet als je direct op iemand afstapt en onmiddellijk meldt dat je een baan of opdracht van hem wil. Netwerken is primair een win-winsituatie. Jij wilt misschien graag iets van je gesprekspartner, maar jij kunt ook een interessante partij voor die ander zijn. Als je toch al wat sneller iets wil, kun je het ook doen in de vorm van advies vragen. Daarmee voelen mensen zich vaak vereerd en zijn dan sneller geneigd om je daadwerkelijk te helpen.

Simpele opening
Sommigen stappen liever op iemand af, geven een hand en stellen zich voor. Prima. Anderen vinden het prettiger om zich strategisch bij de hapjestafel op te stellen en eerst iets over het eten te zeggen, om zich daarna pas voor te stellen. Werkt meestal ook goed. Ga in elk geval niet meteen met visitekaartjes zwaaien. Doe dat pas – eventueel – aan het einde van het gesprek.

Ga niet met de massa mee
Mensen aan de top worden vaak omgeven door hielenlikkende ‘netwerkers’. Richt je liever op aanwezigen waar niet iedereen omheen zwermt. De populairste aanwezigen herinneren zich jouw aanwezigheid de volgende keer wellicht niet meer. Maar die ene in de hoek die minder aanspraak had, die herinnert jou zich straks nog wél en wie weet heeft hij precies dat wat je zoekt.

Goede afsluiting
Wees niet bang om een gesprek te beëindigen. Het idee van een ‘borrel’ is immers dat je circuleert en met meerdere mensen praat. Een goede afsluiting is altijd: ‘Het was leuk kennis te maken’, of: ‘Ik zie iemand die ik graag even wil spreken, veel plezier en succes nog.’

Hou contact
Het echte netwerken begint feitelijk pas na de eerste ontmoeting. De sleutel is om zichtbaar te blijven. Met e-mail hou je op een makkelijke manier contact. Maar overdrijf niet en hou in gedachten dat mensen veel mail krijgen. Refereer aan de eerste ontmoeting, noem iets persoonlijks over jezelf, hoe het gaat en vergeet niet interesse te tonen in de ander. Hou het kort. Als je heel speciaal nieuws hebt, is het beter om op te bellen. Als er goed mailcontact ontstaat, is het sowieso verstandig ook eens de telefoon te pakken en misschien eens een ontmoeting te organiseren.

Altijd bedanken
Als een netwerkcontact je heeft geholpen, vergeet dan nooit – echt nooit – hem of haar te bedanken. Ook al heb je er misschien niet zo ontzettend veel aan gehad, de bedoeling was goed. Als je niet bedankt, zal diegene je zeker nooit meer helpen. Wees ook alert hoe je eventueel iets voor die ander kunt terugdoen en toon daar initiatief in. ..

Kader
Gouden regels
• Contact: Zorg dat je altijd eerst oogcontact maakt. Kijk terwijl je met iemand praat niet over zijn of haar schouder of er misschien interessantere mensen rondlopen.
• Houding: Sta niet met je armen over elkaar, dat komt defensief of ongeïnteresseerd over. Handen in je zakken (nonchalant) of op je heupen (agressief) wordt evenmin geapprecieerd.
• Comfortzone: Geef elkaar letterlijk de ruimte. Naar zweet ruiken, overdadig geparfumeerd zijn of uit je mond stinken (tabak, alcohol, knoflook) wordt vanzelfsprekend niet gewaardeerd, maar komt evengoed nog vaak voor.

Reageer op dit artikel