nieuws

HR Trends 2014: HR steeds meer in de uitvoerende rol

Persoonlijke ontwikkeling

HR Trends 2014: HR steeds meer in de uitvoerende rol

Hoe kan het toch zijn dat in 2014 HR steeds meer in de uitvoerende rol wordt gedrongen?

Hoe belangrijk HR-analytics en talentontwikkeling ook mag worden gevonden in organisaties, het levert HR nauwelijks meer achting op in de top, zo blijkt uit HR Trends 2013-2014. HR-professionals bevinden zich steeds meer in een uitvoerende rol. Alle discussies over de rol als strategische businesspartner ten spijt zijn de uitvoerende, administratieve en registrerende werkzaamheden toegenomen van 20 naar 34 procent. Ook wanneer er een duidelijk belang is om de expertise van HR te benutten – bijvoorbeeld bij reorganisaties – weet HR nauwelijks een adviserende of initiërende rol te spelen.
De uitvoerende rol betekent volgens veel HRM’ers een verzwaring van hun functie, iets wat niet wordt weerspiegeld in erkenning of beloning. In 2013 ging een HR-professional er gemiddeld 1,9 procent op vooruit en slechts een op de vijf maakte promotie.

In het rapport Creating People Advantage 2013 waarschuwt de Boston Consulting Group (BCG) er juist voor dat HR een strategische rol moet vervullen. “Als HR zijn processen effectief moet linken aan de overkoepelende strategie van de organisatie, dan moeten HR-leiders worden geaccepteerd door de business als strategische sparringpartners voor alle mensgerelateerde onderwerpen”, zo zegt BCG. HR heeft het echter ook aan zichzelf te danken dat er een zekere weerstand bestaat tegen deze strategische positie. BCG: “In sommige gevallen beschouwen ambitieuze HR-executives zichzelf als change agent en beginnen ze strategisch te denken voordat ze hun geloofwaardigheid voldoende hebben bewezen binnen de organisatie. Ze moeten beginnen met een sterke basis van HR-expertise en dat vervolgens toepassen in strategische overwegingen.”

Reageer op dit artikel