nieuws

HR-werkveld kent weer dynamiek

Persoonlijke ontwikkeling

HR-werkveld kent weer dynamiek

De HR-manager mag zich koesteren in de wetenschap dat hij of zij de meest populaire HR-functie heeft. Ondertussen rukken de generalist en de administrator op. Er is weer dynamiek zichtbaar in de beroepsontwikkeling voor HR.

De top tien van populaire beroepen veranderde in de jaren 2013 tot en met 2016 amper. Nu is er weer beweging. De zoekmachinedata van Nationale Beroepengids laat over de eerste vijf maanden van 2017 meer veranderingen zien.

Grote groeiers in vacatures

Ook al komen we nog veel dezelfde beroepsnamen tegen, er zijn dit jaar ook nieuwkomers zichtbaar in het HR-werkveld. Voorbeelden hiervan zijn de HR-generalist en de HR-administrator. Kijken we naar het aantal geplaatste vacatures, dan zijn deze twee ook de grote groeiers, aldus de Nationale Beroepengids.

HR-manager al jaren aan kop

In de top drie verandert er weinig. De HR-manager is al jaren onbetwist de populairste functie. Op de tweede plaats staat de HR-adviseur, eveneens de afgelopen jaren ongewijzigd. De HR-medewerker klimt van de vijfde naar de derde plaats, waardoor de HR-assistent dit jaar naar de vierde plaats zakt.

Businesspartner behoudt zijn plek

Hierdoor moet ook de HR-officer een stapje terug doen van de vierde naar de vijfde plaats in het klassement. De HR-directeur en de HR-businesspartner weten vast te houden aan hun zesde en zevende plek. De HR-consultant wint iets aan populariteit in het HR-werkveld en stijgt naar achtste plek.

Nieuwkomers in het HR-werkveld

Op de laatste twee plekken zijn de nieuwe binnenkomers zichtbaar. Op de negende plaats staat de HR-administrator en de HR-generalist heeft zich de tiende plek toegeëigend. Deze beroepen nemen de plaats over van de HR-secretaresse en de HR-functionaris, die in 2016 respectievelijk op de achtste en tiende plaats stonden.

Nieuwe naam, oud beroep?

De Nationale Beroepengids plaatst wel kanttekeningen bij de ‘veranderingen’ in de top tien. Het is namelijk nog maar de vraag in hoeverre de nieuwkomers echt anders zijn dan de beroepen die ze uit de lijst hebben verdrongen. Het kan ook zijn dat een nieuwe naam de oude lading dekt.

Overeenkomsten

De overeenkomst tussen de HR-secretaresse en de HR-administrator is dat het werk zich focust op administratieve ondersteuning. Ook de HR-generalist en HR-functionaris vertonen overeenkomsten. Beide beroepen zijn generalistisch van aard en de inhoud van de functie staat open voor interpretatie. In sommige vacaturebeschrijvingen lijkt de HR-generalist veel op zowel de HR-secretaresse als de HR-administrator. In andere beschrijvingen lijkt dit beroep erg veel op de HR-businesspartner.

Een zelfde beeld liet de HR-functionaris zien de afgelopen jaren. Het lijkt erop dat beide beroepsnamen een containerterm zijn voor vacatures die lastig te definiëren zijn.

Verschillen

Overigens zijn er volgens de Nationale Beroepengids ook wel grote verschillen aan te wijzen tussen bijvoorbeeld de HR-secretaresse en de administrator. “De secretaresse van tegenwoordig wordt nog weleens als co-manager omschreven. Dit beroep heeft een sterk organiserend karakter gekregen.”

Recruiter heeft de toekomst

Hoewel recruiters buiten dit onderzoek vielen, constateert de Nationale Beroepengids dat de groei in hun vakgebied voorlopig niet te stuiten is. Ook hier komen meer specialisaties op, zoals E-recruiter, recruitment officer en international recruiter. Eerder al was de recruitmentspecialist prominent aanwezig in de lijst van beroepen met toekomst.
Lees ook: Toekomst van recruitment ligt niet bij HR

Reageer op dit artikel