nieuws

HR hoeft de toekomst niet te vrezen

Persoonlijke ontwikkeling

HR hoeft de toekomst niet te vrezen

Veel beroepsgroepen zien hun werk overgenomen worden door robots of algoritmes. HR hoeft de toekomst niet te vrezen, zegt vacaturesite Indeed.

“Talent wordt steeds waardevoller. Bedrijven strijden op internationaal niveau om de beste kandidaten. Een datagedreven HR-strategie maakt al een belangrijk deel uit van het succes van het bedrijf en in de toekomst speelt dit een nog grotere rol”, schrijft HR.

Kandidaatselectie

Kandidaatselectie en -recruitment worden nog meer datagedreven, en automatische screening op basis van machine learning en met behulp van analytics wordt steeds populairder. HR-professionals hebben de grootste kans van slagen wanneer ze soft skills en emotionele intelligentie combineren met software en analytics.

HR-banen in top 10

Twee nieuwe HR-banen staan meteen op de eerste en tweede plek in de top 10 van Indeed: Human Resource Administrator en Human Resource Officer. Ook een functie als recruitment manager laat een enorme groei zien. Kandidaten die op zoek zijn naar een HR-baan, krijgen betere zoekresultaten als ze specifieke functies invoeren in de zoekbalk in plaats van algemene zoektermen.

Toekomstbestendige banen

Andere toekomstbestendige beroepen zijn:

  • Cybersecurityexpert
  • Datawetenschapper
  • Gezondheidszorgprofessionals
  • Marketing, communicatie en design
  • Bezorging/logistiek management
  • Gig-worker
  • Kok

 

Reageer op dit artikel