Hoe kan ik eerder stoppen met werken?

De pensioenleeftijd is vaak gekoppeld aan de oplopende AOW-leeftijd en wie eerder wil stoppen met werken, zal daarvoor waarschijnlijk zelf geld opzij moeten zetten in de vorm van sparen en/of beleggen.

Hoe kan ik eerder stoppen met werken?

Sponsored content door Robeco

De gemiddelde pensioenleeftijd van een Nederlandse werknemer is volgens het CBS sinds 2000 gestegen van iets meer dan 60 jaar in 2000 tot 64,5 jaar in 2016. Veel pensioenfondsen hebben de uitkering gekoppeld aan de AOW-leeftijd. In brede zin geldt dat de gemiddelde pensioenleeftijd in de toekomst verder kan opschuiven, aangezien de AOW-leeftijd in lijn met de oplopende levensverwachting stijgt.

Dat betekent echter niet dat u straks per se tot ver na uw 65e moet doorwerken: heel vaak is het mogelijk om eerder te stoppen met werken. De enige manier om hierover zekerheid te krijgen is door contact op te nemen met uw pensioenadviseur of pensioenfonds. Pensioenopbouw is immers een complexe aangelegenheid die voor iedereen verschillend is.

Eerder met pensioen

Wellicht wilt u eerder stoppen met werken. Veel pensioenfondsen bieden de optie om het pensioen maximaal vijf jaar voordat u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt al in te laten gaan. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan.

Omdat uw opgebouwde pensioen over een langere periode wordt uitgesmeerd, zal de maandelijkse uitkering lager liggen. Dit betekent dat u zich erop moet instellen dat u na pensionering wat minder kunt uitgeven dan waar u zich mogelijk op had ingesteld (en hierdoor uw uitgavepatroon moet gaan aanpassen), tenzij u zelf vermogen opbouwt om de pensioenuitkering aan te vullen.

Geld opzij zetten

Er zijn verschillende manieren om zelf geld opzij te zetten voor een aanvulling op uw pensioen. Een goede optie is om regelmatig geld op een spaarrekening te storten. Bij de huidige lage spaarrente zal uw vermogen dan echter niet snel groeien.

Als uw gewenste pensioendatum nog een behoorlijk eind in de toekomst ligt, u bereid bent risico te lopen met uw vermogen en u voldoende buffer heeft opgebouwd voor onverwachte uitgaven, kan het een alternatief zijn om te beleggen voor uw pensioen.

Beleggen voor een doel

Voor veel mensen is het een behoorlijke uitdaging om zelf een evenwichtige beleggingsportefeuille op te bouwen die bovendien goed is afgestemd op de verwachte pensioendatum. Hierbij moet behalve op een goede spreiding ook gelet worden op een geleidelijke afbouw van het risico. Daarmee vermindert u het gevaar dat u een groot deel van het opgebouwde vermogen kwijtraakt als vlak voor uw pensioendatum de beursomstandigheden tegen zouden zitten.

Een oplossing voor eerder stoppen met werken

Als u eerder wilt stoppen met werken, is het in veel gevallen zaak om daarvoor zelf geld opzij te zetten. Bent u ook benieuwd hoe u een aanvulling op uw pensioen kunt opbouwen zonder dat u daar veel omkijken naar heeft? Ontdek bij Robeco LIFE – de speciale pensioenoplossing van Robeco – wat u nu kunt doen om ervoor te zorgen dat u na uw pensioen voldoende inkomsten heeft.

Belangrijke informatie

Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam

SER publiceert handreiking voor exitgesprek

SER publiceert handreiking voor exitgesprek

Gebruik informatie uit een exitgesprek voor effectief beleid op het vlak van diversiteit en inclusiviteit.

Lang leve de boemerangmedewerker

Lang leve de boemerangmedewerker

Werkgevers zoeken naar creatieve manieren om nieuw talent te zoeken en aan zich te binden. Een opvallende strategie is het werven van oud-werknemers. Hoe zorg je dat zij zich vrij voelen om weer bij jouw organisatie te solliciteren?

Overwerkuren van invloed op transitievergoeding?

Overwerkuren van invloed op transitievergoeding?

Meestal heeft een werknemer recht op transitievergoeding bij ontslag. Maar mogen overwerkuren worden meegenomen in de berekening van die vergoeding? Die vraag stond centraal bij een recente rechtszaak.

Veelgestelde vragen rondom bedrijfseconomisch ontslag

Veelgestelde vragen rondom bedrijfseconomisch ontslag

Bedrijfseconomisch ontslag verloopt niet altijd soepel. Er kan onbegrip heersen op de werkvloer en ondernemers hebben veel te regelen. PW. zet een aantal veelgestelde vragen op een rij rondom bedrijfseconomisch ontslag.

Hierover ontstaat discussie met UWV bij bedrijfseconomisch ontslag

Hierover ontstaat discussie met UWV bij bedrijfseconomisch ontslag

PW. vroeg aan het UWV over welke zaken er vaak discussie ontstaat bij de ontslagaanvraag om bedrijfseconomische redenen. Om discussie te voorkomen zetten we de aandachtspunten voor je op een rij.

Bedrijfseconomisch ontslag: waar toetst het UWV op?

Bedrijfseconomisch ontslag: waar toetst het UWV op?

Om bedrijfseconomische redenen kun je genoodzaakt zijn personeel te ontslaan. Maar dat mag niet zomaar. Dat moet via het UWV en een ontslagvergunning. Naar welke 3 voorwaarden kijkt het UWV?

Ontslag met wederzijds goedvinden: de vaststellingsovereenkomst 

Ontslag met wederzijds goedvinden: de vaststellingsovereenkomst

Als je de arbeidsovereenkomst van een werknemer wil beëindigen, dan kun je natuurlijk de ontslagroute via UWV of kantonrechter bewandelen. Maar vaak is het te verkiezen om de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen.

The Great Resignation: hoe organisaties personeelsverloop het hoofd kunnen bieden

The Great Resignation: hoe organisaties personeelsverloop het hoofd...

Mede dankzij de krapte op de arbeidsmarkt kijken werknemers massaal om zich heen of ze het elders niet beter kunnen krijgen. Werkgevers moeten een antwoord vinden op deze massale uittocht. Dat kan alleen als je de achtergronden ervan begrijpt.