nieuws

Helft medewerkers neemt bij vertrek gegevens mee

Uitstroom

Helft medewerkers neemt bij vertrek gegevens mee

Eén op de drie medewerkers (32 procent) heeft meer dan eens vertrouwelijke kantoorinformatie meegenomen of doorgestuurd. Vooral wanneer werknemers al dan niet vrijwillig vertrekken, azen ze op gevoelige informatie van hun voormalige werkgever.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van informatiemanagement-bedrijf Iron Mountain.

Volgens de onderzoekers denken de werknemers dat ze niets verkeerds doen wanneer ze de informatie meenemen. Van kwade opzet is amper sprake (7 procent). Dit verandert overigens wanneer de werknemer is ontslagen. Een op de drie (31 procent) eigent zich dan willens en wetens gevoelige informatie toe.

Belangrijkste drijfveer is dat de stelende medewerker denkt dat het gestolene nuttig is voor zijn of haar nieuwe baan (72 procent). Daarna is de belangrijkste motivering dat de vertrekkende medewerker zich mede-eigenaar voelt, omdat hij of zij heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de informatie (66 procent).

Jeroen Strik, directeur van Iron Mountain Nederland en België, zegt dat bedrijven duidelijk beleid op moeten stellen. ‘Dit onderzoek sluit aan bij onze eerdere bevindingen dat bedrijven dringend behoefte hebben aan een samenhangend informatiebeleid dat in nauwe samenspraak met personeelszaken wordt opgesteld en dat geborgd wordt in een Corporate Information Responsibilty-programma. Bij de vertrekregeling, hoort een stevige vertrekprocedure, vanuit de gedachte dat menselijke gevoelens het gedrag sterk kunnen beïnvloeden.’

Helder beleid moet ook aan werknemers duidelijk maken waar de grenzen liggen. Slechts 57 procent van de ondervraagden gaf aan dat het helder is welke informatie vertrouwelijk is. 34 procent Gaf aan niet op de hoogte te zijn van enige richtlijn over welke informatie het kantoor niet mag verlaten.

Reageer op dit artikel