Arbeidsovereenkomst sluiten: waar vind je de juiste informatie?

Het personeelsdossier begint en eindigt met de arbeidsovereenkomst. Een duidelijke zaak, zou je zeggen. Toch staan elk jaar opnieuw tientallen werkgevers en werknemers tegenover elkaar in de rechtszaal omdat zij een andere interpretatie geven aan de gemaakte afspraken. Fouten zijn zo gemaakt. Met een goede voorbereiding hoeft dat niet.

Er is enorm veel waar je aan moet denken bij het sluiten van een arbeidsovereenkomst. Werk je met flexwerkers of biedt je een vast contract. Neem je wel of geen proeftijd op? Is het nodig om speciale bedingen op te nemen in de arbeidsovereenkomst?

Zoveel vragen als er zijn, zo veel informatie is er ook te vinden. PW. Collecties helpt je om de informatie die voor jou relevant is te ordenen en altijd beschikbaar te houden.

Grote belangen

Zowel werkgever als werknemer hebben er groot belang bij dat de juiste arbeidsovereenkomst wordt gesloten. Een kleine greep uit rechtszaken waarin de arbeidsovereenkomst centraal staat:

Hoe voorkom je dat jij en jouw werknemer elkaar voor de rechter treffen? Het begint met goede informatie.

Aangaan van de arbeidsovereenkomst

In de collectie Arbeidsovereenkomsten vind je veel informatie over het sluiten van een contract met je nieuwe werknemer. Deze informatie is geschreven door gerenommeerde arbeidsrechtadvocaten, door de redactie van PW. of is afkomstig van de overheid of bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel. .

Werkt je organisatie bijvoorbeeld met oproepkrachten, dan moet je er goed over nadenken wat voor overeenkomst je daarbij sluit. Je zou zeggen dat je in zo’n geval naar een oproepcontract kijkt. Een voorbeeld van zo’n contract vindt je in PW. Collecties.

Als je een wat losser verband wil, dan kun je bij een oproepkracht ook kiezen voor een voorovereenkomst. Dit is handig als een oproepkracht onderdeel is van een pool met oproepkrachten. Met een voorovereenkomst is de oproepkracht niet verplicht om elke oproep aan te nemen. Ook hier vindt je een voorbeeld van in de collectie Arbeidsovereenkomsten.

Bijzondere bedingen

Maak je met je werknemer afspraken over bijvoorbeeld studiekosten, dan is het verstandig die in een studiekostenbeding vast te leggen.

Informatie over deze andere bedingen – denk aan het concurrentiebeding, het relatiebeding of het geheimhoudingsbeding – staat ook in de collectie.

Eigen collectie samenstellen

De redactie van PW. heeft voor jou een zo breed mogelijk scala aan informatie ondergebracht in de collectie Arbeidsovereenkomsten. Maar alleen jij weet wat voor jouw dagelijkse werk belangrijk is. Daarom kun je ook je eigen collectie samenstellen. Hierin kun je artikelen van PW. verzamelen, maar ook informatie die je elders vindt.

Werk in uitvoering

Net zoals jouw eigen collecties moeten groeien, moet ook PW. elke dag een beetje beter worden. PW. Collecties kun je nu gebruiken in de bètaversie. Mede op basis van jouw ervaringen maken we de site elke dag een beetje beter.

Dit vind je misschien ook interessant