blog

Integriteit op de werkvloer: de wetenschapper als crimineel

Arbeidsrecht

Integriteit op de werkvloer: de wetenschapper als crimineel

Het was maar een klein berichtje in de krant: Oud-decaan Universiteit Tilburg opgepakt voor fraude. ”Oud-decaan Arie de R. (…) is woensdag aangehouden op verdenking van fraude. De R. zou met geld dat was bedoeld voor de begeleiding van promovendi bedrijven van familie hebben ingehuurd: een schoonheidssalon van zijn nicht en later een adviesbureau van zijn neef.” Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Daar sta je dan als gerespecteerd wetenschapper en bestuurder met initialen in de krant; als crimineel. Hoe diep kan je zinken. In het artikel wordt gesteld dat De R. meer dan 1 miljoen euro heeft laten uitbetalen aan de twee bedrijfjes. Maar daar blijft het niet bij. Wat de krant niet vermeldt, maar het universiteitsblad wel al eerder signaleerde, is dat hij het ook presteerde om naast zijn aanstelling als hoogleraar er een tweede full time baan bij te nemen. En geen onaanzienlijke job: directeur van NCDO. Dat meldde hij – in strijd met de protocollen – niet aan de universiteit. Hij zou daar nooit toestemming voor hebben gekregen, verklaarde de rector. Alles bijeen reden voor de alma mater om tegen De R.- die intussen met pensioen was, dus ontslaan of schorsen was geen optie – aangifte te doen van valsheid in geschrifte en verduistering.

De berichten schokten mij. Arie was decaan van de sociale faculteit toen ik daar enige jaren werkzaam was als hoogleraar. In die hoedanigheid had ik soms contact met hem. Als iemand die je persoonlijk kent zo in de fout gaat, komt het opeens erg dichtbij.

In 2011 was Arie de R. naast zijn hoogleraarschap ook lector geworden op de Politieacademie. In zijn lectorale rede zegt hij over politieleiders, dat die ‘net nog wat meer moeten deugen’. “Als politieleider ben je immers een rolmodel: je staat in de etalage van de samenleving en je bent een voorbeeld voor je mensen.” Hoe zou hij dat zien als het gaat om hoogleraren en bestuurders?

De les voor HR:
1. We hebben de mond vol van de ‘high trust organisation’. Daar moeten we vooral mee doorgaan. We moeten het beleid niet laten bepalen door de paar rotte appels in de mand. Maar houd wel altijd je oren en ogen open. En onderneem actie als er duidelijke signalen zijn.
2. Fraude komt niet alleen voor op de werkvloer. Ook in de top van de organisatie gaan mensen soms gruwelijk in de fout. Niets menselijks is de bestuurder vreemd. Zelfs hoogleraren zijn soms net mensen.

Willem de Lange schrijft op pwnet.nl iedere maand een column over een actueel onderwerp.

Reageer op dit artikel