nieuws

Luie leerling is terecht ontslagen

Arbeidsrecht

Luie leerling is terecht ontslagen

Tata Steel neemt een uitzendkracht in dienst op voorwaarde dat hij binnen twee jaar een beroepsopleiding afrond. Slaagt hij niet, dan wordt hij ontslagen. Na drieëneenhalf jaar heeft de man nog steeds geen diploma en is het geduld van zijn werkgever op.

De werknemer vindt het oneerlijk dat hij ontslagen wordt. Volgens hem mag Tata Steel geen gebruik maken van de ontbindende voorwaarde, omdat deze volstrekt subjectief is. Ook zonder het diploma doet hij zijn werk al sinds 2004. Hij wil dan ook loon ontvangen tot het rechtsgeldige einde van zijn arbeidsovereenkomst.

Volgens Tata Steel is het behalen van de opleiding wel degelijk nodig en wordt de man uit de wind gehouden, omdat hij onvoldoende theoretische kennis heeft om zijn werk volwaardig te doen. Tata Steel heeft de opleidingsperiode op verzoek van eiser twee maal verlengd  tot in totaal drieëneenhalf jaar. Maar ook toen had de man de opleiding nog niet met succes afgerond. Niet verwonderlijk, want in 2009 volgde hij nog niet de helft van de lessen. Meestal bleef hij weg zonder zich af te melden.

De kantonrechter vindt dat hij hiermee zelf verantwoordelijk is voor het intreden van de ontbindende voorwaarde. Zij werkgever heeft dus alle recht om gebruik te maken van deze clausule en de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

LJN: BO0958, Sector kanton Rechtbank Haarlem

Reageer op dit artikel