nieuws

Europees Hof maakt leeftijdsdiscriminatie mogelijk

Arbeidsrecht

Een uitspraak van het Europees Hof van Justitie zet de deur op een kier voor werkgevers die van hun oudere werknemers afwillen. Wanneer een werkgever genoodzaakt is om kosten te besparen, mag hij een oudere werknemer tegen diens zin met pensioen sturen.

De uitspraak volgde op een zaak die was aangespannen door een Duitse officier van justitie. Hij werd op zijn 65ste gedwongen met pensioen te gaan. Zijn werkgever maakte er geen geheim van dat het ontslag onderdeel was van bezuinigingsbeleid. Het Europese Hof van Justitie oordeelde dat de noodzaak om te snijden in kosten een objectieve reden kan zijn voor een verplichte pensioenleeftijd.

Vooral in Groot-Brittannië wordt de zaak met aandacht gevolgd, schrijft People Management. De overheid besloot begin dit jaar de verplichte pensioenleeftijd af te schaffen. Werkgevers zouden de uitspraak van het Hof kunnen gebruiken om hier onderuit te komen.

Chris Ball, voorzitter van het Age and Employment Network vreest dat werkgevers dubieuze argumenten zullen verzinnen om de fitheid van oudere werknemers ter discussie te stellen, aangezien de uitspraak van het Hof hen hier de ruimte voor geeft. Maar Ball waarschuwt werkgevers hier heel voorzichtig mee te zijn, omdat elke zaak op zijn merites wordt beoordeeld.

Reageer op dit artikel