nieuws

Jonge HRM’er mag uitdagende baan aannemen

Arbeidsrecht

Een jonge HRM'er wil een andere baan. Zijn huidige werkgever wil hem aan een non-concurrentiebeding houden, wat inhoudt dat hij een jaar lang niet voor concurrenten mag werken. De kantonrechter vindt dat te streng.

In de drie jaar dat de 29-jarige HRM'er nu bij zijn werkgever in dienst is, is hij opgeklommen naar senior consultant. Hij heeft nu nog weinig doorgroeimogelijkheden en ook geen collega's waar hij veel van kan leren. Hij wil daarom bij een andere werkgever nieuwe intellectuele uitdagingen aangaan. Hij blijkt goed in de markt te liggen en een nieuwe baas dient zich aan, eentje die ook nog eens een beter bruto salaris biedt. Het is alleen wel een rechtstreekse concurrent van zijn huidige baas.

Deze wil hem daarom aan het non-concurrentiebeding houden. Hij mag twaalf maanden lang geen soortgelijke activiteiten uitoefenen die concurreren met zijn werkgever, geen contacten onderhouden met kandidaten of relaties van zijn vroegere baas, en hij heeft een geheimhoudingsplicht over de werkzaamheden, klanten en werknemers van dat bedrijf.

De werknemer vindt dat zijn belang op voortzetting van zijn carrière zwaarder weegt dan het belang van zijn oude werkgever om hem aan het non-concurrentiebeding te houden. Deze stelt echter dat hij de werknemer wel degelijk een uitdagender baan heeft aangeboden, en ontkent dat de nieuwe werkgever betere arbeiddsvoorwaarden biedt. De werknemer zou kortom geen zwaarwegend belang hebben om voor de concurrent te gaan werken.

De kantonrechter geeft iedereen een beetje gelijk, en schorst het non-concurrentiebeding gedeeltelijk. De werknemer mag na beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst aan de slag bij de nieuwe werkgever, maar hij blijft gehouden aan zijn geheimhoudingsplek over zijn vorige baan.

LJN: BT7972, Sector kanton Rechtbank Amsterdam

Reageer op dit artikel