nieuws

Nieuw ontslagrecht maakt ambtenaar veel goedkoper

Arbeidsrecht

Nieuw ontslagrecht maakt ambtenaar veel goedkoper

De normalisatie van het ontslagrecht voor ambtenaren, zoals D66 en CDA in een initiatiefwet voorstellen, levert tientallen miljoenen op.

Dat schrijft InOverheid op basis van berekeningen van het onafhankelijke onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek. Volgens SEO kan de overheid per jaar 7 tot 22 miljoen euro besparen, zodra de bijzondere arbeidsrechtelijke regels voor ambtenaren tot het verleden behoren. Hoeveel kan worden bespaard hangt af van de keuzes die de overheid maakt.

Ontslag
Ontslagprocedures voor ambtenaren, die momenteel worden beheerst door het bestuursrecht, zijn relatief duur. Zodra ambtenaren, net als ‘reguliere' werknemers, onder het burgerlijk recht vallen, kan veel geld worden bespaard, omdat bezwaar- en beroepsprocedures tot het verleden behoren.

Ook is de overheid momenteel relatief veel geld kwijt aan ontslagvergoedingen en aan het doorbetalen van salarissen tijdens ontslagprocedures. Deze kosten gaan volgens SEO tot maximaal 20 procent omlaag, zodra het ambtenarenrecht is gelijkgetrokken met het reguliere arbeidsrecht. Ontslagvergoedingen in de private sector worden geschat op gemiddeld 6.000 euro per functionaris. Voor ambtenaren geldt een bedrag van 16.000 euro.

Kosten
Tegenover de besparingen staat dat de hervormingsoperatie 53 tot 186 miljoen euro aan kosten met zich meebrengt door aanpassing van wetgeving, administratieve reorganisatie, implementatie van nieuwe regelgeving, voorlichting, communicatie en urenverlies van P&O-functionarissen, managers en OR-leden die op cursus moeten.

Reageer op dit artikel