nieuws

CNV-voorzitter Smit ontkent fusieplannen

Arbeidsrecht

CNV-voorzitter Smit ontkent fusieplannen

Het CNV praat niet met de mediators over de toekomst van de FNV en is ook niet in voor een samenvoeging van de twee vakverenigingen. Dat stelt voorzitter Jaap Smit in een blog.

Smit reageert daarmee op een interview in Trouw met Rendert Algra, voorzitter van De Unie. Algra spreekt over de ontwikkelingen binnen de FNV – dat zich opheft om tot een nieuwe vakbeweging te komen – en zegt: 'Misschien heeft CNV-voorzitter Smit vooroverleg gehad, maar ik vind het vrij vergaand dat hij zegt dat de tijd rijp is en zich nadrukkelijk aanbiedt om mee te denken over een eenheidsvakcentrale, met de bedoeling zich daarbij aan te sluiten. Ik ben heel benieuwd hoe hij dat in eigen gelederen gaat oppakken.'

Smit ontkent dat hij de bedoeling heeft om het CNV op te laten gaan in de zogenaamde vakvereniging van de toekomst. 'Laat ik duidelijk zijn: daar is geen sprake van. Dat neemt niet weg dat gesprekken tussen de drie Nederlandse vakcentrales onderling, ieder vanuit de eigen positie, zinvol kunnen zijn. Zodat we gezamenlijk kunnen spreken over een sterkere Nederlandse vakbeweging.'

Smit zegt dat ook binnen het CNV wordt gesproken over de toekomst van vakbonden. 'En ik prijs de gedachte dat deze gesprekken ook bij andere bonden plaatsvinden. (…) Want een krachtig FNV, CNV en MHP, maakt de totale Nederlandse vakbeweging sterk.'

Reageer op dit artikel