nieuws

’13 contracten is geen misbruik’

Arbeidsrecht

’13 contracten is geen misbruik’

Na 13 tijdelijke contracten te hebben versleten onder één baas verwacht je wel een vaste aanstelling te hebben verdiend. Tenminste, dat zou je denken. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg oordeelde daar donderdag anders over.

Een werknemer van de rechtbank in Keulen stapte naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg omdat ze na dertien tijdelijke contracten vond dat ze recht had op een vast contract. Na ruim tien jaar plaatsvervanger te zijn geweest was zij het ijsschotsspringen zat en had ze die eis gesteld bij haar werkgever. Ze kreeg dit contract niet.

Het hof oordeelde dat haar baas in zijn recht stond omdat een werkgever regelmatig, soms zelfs onafgebroken behoefte heeft aan plaatsvervangend personeel. Daarbij kon er niet worden vastgesteld dat de werkgever misbruik maakte van de situatie.

Reageer op dit artikel