nieuws

Leraren leggen werk massaal neer

Arbeidsrecht

Leraren leggen werk massaal neer

Leraren geven massaal gehoor aan de oproep van de Algemene Onderwijs Bond (AOB) om vandaag te staken.

Op zeker 741 scholen voor voortgezet onderwijs wordt gestaakt. Tenminste 197 scholen zijn dicht of hebben alle lessen geschrapt. 21 duizendleraren en ondersteunend personeel hebben zich vooraf bij AOB als staker aangemeld, zo meldt de vakbond op de website.

Een groot deel van de stakers wordt vanmiddag verwacht op de manifestatie in Utrecht. De laatste dagen besloten vanwege de groeiende actiebereidheid veel scholen om alsnog de lessen te laten vervallen. Hierdoor steeg het aantal scholen dat dicht gaat tot tenminste 164. Daarnaast zijn er scholen waar wel actie gevoerd wordt, maar niet wordt gestaakt, zoals op de Lucasscholen in Den Haag.

AOB-voorzitter Walter Dresscher is niet verbaasd over de grote animo voor de staking. De discussie over de werkdruk in het onderwijs speelt al jaren. Nederlandse leraren hebben in vergelijking tot hun buitenlandse collega's volle klassen en geven veel meer uren les, stelt de bond. Op basis van internationale cijfers maakte de AOB de ‘arbeidsproductiviteitsindex'. Na de Verenigde Staten staan Nederlandse leraren op nummer twee, in de rest van Europa zijn niet alleen de klassen kleiner, maar hoeven leraren fors minder lessen te geven, aldus de AOB.

Reageer op dit artikel