nieuws

Uitbuiters Oekrainers krijgen cel

Arbeidsrecht

Uitbuiters Oekrainers krijgen cel

De rechtbank in Alkmaar heeft twee Polen en een Nederlander veroordeeld voor arbeidsuitbuiting, mensensmokkel, illegale tewerkstelling en valsheid in geschrifte. Ook de werkgevers waarmee de mannen in Nederland zaken deden zijn aangepakt.

De verdachten lieten in Oekraïne mensen ronselen die vervolgens veel geld betaalden om naar Nederland af te reizen. Ook betaalden ze voor valse documenten en arbeidsbemiddeling. Eenmaal hier werden de Oekraïners te werk gesteld in de land- en tuinbouw of de krantenbezorging. De slachtoffers waren afhankelijk van de verdachten voor het vervoer naar het werk, het werk zelf en de huisvesting. Het verdiende geld werd nooit uitbetaald en de woon- en werkomstandigheden waren slecht.

Volgens de rechtbank was er sprake van misleiding, misbruik van de kwetsbare positie van deze Oekraïners en uitbuiting. De verdachten haalden de slachtoffers puur en alleen naar Nederland om geld aan hen te verdienen. De Inspectie SZW legt dertien bedrijven boetes op voor het illegaal tewerk stellen van de slachtoffers.

De Polen zijn veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden. De Nederlandse medeverdachte kreeg vier maanden cel en een taakstraf van 240 uur opgelegd.

Reageer op dit artikel