nieuws

Vakbond eist plek aan onderhandelingstafel

Arbeidsrecht

Vakbond eist plek aan onderhandelingstafel

Hoeveel partijen mogen meepraten over een nieuwe cao? De werkgeversverenigingen in de Huisartsenzorg zaten niet te wachten op een nieuwkomer aan tafel. Maar daar heeft de rechter geen boodschap aan.

Sinds het einde van de vorige eeuw is het beroep van praktijkondersteuner sterk in opkomst in de Nederlandse huisartsenpraktijken. De praktijkondersteuners ontlasten de huisarts en moeten zorgen voor betere zorg aan met name chronisch zieken. Inmiddels heeft een op de drie praktijken een praktijkondersteuner in dienst.

Sinds 2007 heeft de beroepsgroep een eigen belangenvereniging, de NVvPO. De vereniging wil meepraten over de cao's voor de huisartsenzorg, maar de werkgevers, verenigd in de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Vereniging Huisartsenposten Nederland voelen daar helemaal niets voor. Zij vrezen dat voortaan iedereen die iets te maken heeft met de huisartsenzorg zich voortaan door een eigen categorale vakvereniging wil laten vertegenwoordigen, met een onwerkbare versnippering als gevolg. Aan tafel zitten nu de werkgevers, Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten, AbvaKabo FNV en CNV Publieke Zaak. De laatste twee vertegenwoordigen beiden minder leden uit de beroepsgroep dan de NVvPO.

Het lukte de werkgevers om de NVvPO buiten de deur te houden bij de onderhandelingen die gingen over de cao van 2010-2011. Maar daarna stapte de vereniging naar de rechter om een plek aan tafel op te eisen. Op 2 februari heeft de voorzienigenrechter hen die plek gegeven.

De rechtbank in Utrecht volgt die beslissing. Of de werkgevers nu met drie of met vier vakbonden overleggen maakt volgens de rechtbank niet heel veel verschil. De rechtbank stelt dat het voor werkgevers makkelijker is om met bonden te overleggen die meerdere beroepsgroepen vertegenwoordigen. Zij zijn sneller bereid tot een compromis dan een categorale vakbond die de blik specifiek gericht heeft op een deel van het personeel. Dat is echter geen reden om de NVvPO te weren.

LJN: BV3845, Rechtbank Utrecht, Sector handel en kanton

Reageer op dit artikel