nieuws

Politie en militairen werken aan eigen vakcentrale

Arbeidsrecht

Politie en militairen werken aan eigen vakcentrale

Politiebond ACP heeft aangekondigd een nieuwe vakcentrale op te zullen richten, waarin specifieke beroepsgroepen als politie, militairen, zorg en onderwijs meer ruimte krijgen om voor hun achterban op te komen.

De ACP liet in januari al weten uit de CNV te zullen stappen. Volgens voorzitter Van de Kamp is er in de vakcentrale te weinig aandacht en ruimte voor specifieke beroepsgroepen als de politie en de krijgsmacht. 'De ACP wil de belangen van politiemensen zo goed als mogelijk behartigen. Binnen de sector lukt dit. Als sterkste vakbond hebben wij daar een doorslaggevende stem. Binnen het CNV is dat anders. Daar is de ACP een kleine speler en zijn onze specifieke wensen voor politiemensen, zeker ten opzichte van het collectief van andere (grotere) bonden, vaak niet doorslaggevend', zo verklaarde Van de Kamp tijdens de bekendmaking van het vertrek van de ACP. 

Volgens de NOS lijkt het erop dat veiligheidsbonden NPB (politie), AFMP (militair personeel) en ACOM (defensie), met in totaal bijna 90 duizend leden, zich zullen aansluiten bij de nieuwe vakcentrale.

Van de Kamp denkt dat ook bonden binnen de belangstelling hebben voor de nieuwe, meer sectorale, vakcentrale. FNV werkt al sinds december aan een doorstart in de vorm van De Nieuwe Vakbeweging. Dit is het gevolg van een interne crisis door het pensioenakkoord. De Nieuwe Vakbeweging wordt formeel op 23 juni opgericht. Kwartiermaker Jetty Kleinsma komt op 1 mei met een toelichting op de plannen.

Reageer op dit artikel