nieuws

Cambodjaanse stakers weer aan het werk

Arbeidsrecht

Cambodjaanse stakers weer aan het werk

Vijfduizend werknemers van een textielfabriek in Cambodja – waar onder andere kleding voor Levi's en Gap wordt gemaakt – hebben voor de tweede keer in twee dagen hun staking beëindigd. Maar dat wil niet zeggen dat ze blij zijn met hun werkgever.

De werknemers legden op 12 mei het werk stil. De werknemers wilden een huur- en reistoelage van hun werkgever ter waarde van zeven dollar per maand. Ook eisten ze dat aanklachten tegen hun vakbondsvertegenwoordigers zouden worden ingetrokken, schrijft de Phnom Penh Post.

Na twee weken staken werd er een overeenkomst getekend door onder andere de regering en het bedrijf SL Garment, waarin de eisen leken te worden ingewilligd en bovendien beloofd werd dat de werknemers zouden worden doorbetaald voor de periode waarin werd gestaakt. Maar toen de werknemers aan het weer aan het werk gingen, trok de werkgever de beloftes weer in, en zei dat er geen sprake was van een overeenkomst. Hierop legden de werknemers het werk weer neer en bekogelden het gebouw met stenen.

Na een dag voelden de werknemers zich echter gedwongen het werk te hervatten. Dave Welsh, vertegenwoordiger van het American Center for International Labor Solidarity zegt dat hij het nog nooit eerder heeft meegemaakt dat een overeenkomst die door alle betrokken partijen is bekrachtigd later weer werd ingetrokken. Lokale vakbondsvertegenwoordigers zeggen dat de werkgever met opzet een gewelddadige reactie heeft uitgelokt om zo de stakers in een kwaad daglicht te stellen.

Reageer op dit artikel