nieuws

Versoepeling voor vergunning kenniswerkers

Arbeidsrecht

Versoepeling voor vergunning kenniswerkers

Grote bedrijven in de kennisindustrie die werknemers van buiten de EU inschakelen voor een tijdelijke opdracht, hoeven daar de komende twee jaar geen werkvergunning aan te vragen. Minister Kamp stelt hiervoor een pilot in.

Dat maakt minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag bekend. De minister heeft in samenspraak met FME, een werkgeversorganisatie voor de technische industrie, een pilot ingesteld waardoor de regels de komende twee jaar worden versoepeld.

Om werkgelegenheid zoveel mogelijk binnen de EU te houden, moet er voor werknemer buiten de unie een werkvergunning worden aangevraagd. Voor bedrijven in de kennisindustrie die internationaal opereren kan dit een tijdrovende en omslachtige administratieve klus zijn: wanneer een Nederlandse onderneming een machine verkoopt aan bedrijf uit een land buiten de EU en de koper wil een werknemer sturen om die te controleren, dan moet daar een werkvergunning voor worden aangevraagd.

Met de pilot hoeft dat niet meer: een simpele melding van de komst van de medewerker bij het UWV is voldoende. Maar, de pilot geldt niet voor alle bedrijven in de kennisindustrie: alleen bedrijven met een omzet van vijftig miljoen euro of meer komen voor de vrijstelling in aanmerking, en alleen bij orders van minimaal vijf miljoen euro. Ook mag er geen bij de klus geen sprake zijn van verdringing van Nederlandse of Europese werknemers op de arbeidsmarkt.

De FME drong eerder bij de minister aan op een versoepeling van de regelgeving. Kamp: ‘Het stimuleren van kennisintensieve bedrijven is belangrijk voor de Nederlandse economie en daarom een prioriteit voor dit kabinet. Ik heb het signaal van de sector serieus genomen. We gaan samen, met inachtneming van de strikte regels die er zijn voor werknemers van buiten de EU, verder werken aan een oplossing.'

Reageer op dit artikel