nieuws

‘Forensentaks moet snel van tafel’

Arbeidsrecht

‘Forensentaks moet snel van tafel’

De nieuwe Kamerleden die vandaag hun eerste werkdag hebben, kan het niet ontgaan. De strijd tegen de forensentaks wordt opgevoerd. Werkgevers, reizigers en mobiliteitsorganisatie hebben elkaar gevonden in hun pogingen om de verguisde belasting van tafel te krijgen.

Hoezo betalen om te werken? Haal de forensentaks zo snel mogelijk van tafel. In een paginagrote advertentie in De Telegraaf is dat, namens 4,5 miljoen Nederlandse forensen, de oproep van de ANWB, Bovag, Rai Vereniging, VNA, NS, Rover, FNV, CNV, MHP, MKB-Nederland en VNO-NCW. Los van dit initiatief is de belangenvereniging voor zakelijk rijders een eigen petitie begonnen tegen de belasting van de vergoeding voor woon-werkverkeer.

Het wetsvoorstel, onderdeel van het Lenteakkoord, heeft volgens de organisaties negatieve effecten voor de koopkracht, de arbeidsdeelname, de arbeidsmobiliteit en de administratieve lasten. Initiatieven van werkgevers en werknemers om slim en flexibel reizen te stimuleren, worden door de forensentaks bemoeilijkt.
De VVD is een van de ondertekenaars van het Lenteakkoord. De PvdA, de gedoodverfde coalitiepartner, deed dat niet en was tot nog toe verklaard tegenstander van de forensentaks.

In het formatieproces en bij de behandeling in de Tweede Kamer moeten de partijen 'met spoed' afzien van de invoering, zo menen de tegenstanders van deze belasting. Zij willen dat snel duidelijkheid wordt verschaft aan werkgevers en werknemers.

Reageer op dit artikel