nieuws

Onderbetaalde ambtenaar neigt naar corruptie

Arbeidsrecht

Onderbetaalde ambtenaar neigt naar corruptie

Ambtenaren die een laag salaris krijgen, zijn eerder bereid corrupt te handelen dan collega’s die veel verdienen. Dat blijkt uit promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.

Econoom Roel van Veldhuizen onderzocht  met laboratoriumexperimenten onder andere het verband tussen corruptie en ambtenarensalarissen. In een experiment kregen proefpersonen in de rol van ambtenaar de mogelijkheid een steekpenning te accepteren, waarna ze moesten kiezen tussen een neutrale en een corrupte maatregel. Er waren twee verschillende versies van het experiment: één met een relatief hoog salaris voor de ‘ambtenaar’ en één met een relatief laag salaris. Ambtenaren met hoger salaris vertonen hierbij aanzienlijk minder corrupt gedrag.

In een ander experiment reproduceert Van Veldhuizen een invloedrijke studie van Mas & Moretti (uit 2009), waarin werd aangetoond dat caissières harder werken als ze bekeken worden door productieve collega’s. In Van Veldhuizens experiment vertegenwoordigden de proefpersonen arbeiders die lid zijn van een productieteam. Hoewel hun beloning vaststond, konden ze door harder te werken ervoor zorgen dat hun teamgenoten minder werk hoefden te doen en eerder naar huis mochten. Van Veldhuizen verwachtte dat de proefpersonen (net als in de studie van Mas & Moretti) harder zouden werken naarmate ze samenwerkten met productievere collega’s die hun observeerden. Dat bleek echter niet het geval.

Van Veldhuizen promoveert op 31 januari.

Reageer op dit artikel