nieuws

Samsung aangeklaagd om werkomstandigheden

Arbeidsrecht

Samsung aangeklaagd om werkomstandigheden

Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung ligt opnieuw onder vuur vanwege belabberde werkomstandigheden in zijn fabrieken.

Het bedrijf wordt door het Braziliaanse openbaar ministerie aangeklaagd vanwege de werkomstandigheden in de fabriek in Manaus. Volgens de openbare aanklager, die 250 miljoen reais (82 miljoen euro) eist, worden de ongeveer zesduizend werknemers blootgesteld aan onveilige situaties.

Het personeel verrichte drie keer meer handelingen dan volgens ergonomierichtlijnen verantwoord wordt geacht en soms stonden ze 10 uur lang aan de productieband, aldus de aanklacht. Vorig jaar leidden peesontstekingen, gewrichtspijnen en RSI-klachten tot 2000 ziekteverloven die langer dan 15 dagen duurden. De aanklacht volgt op drie inspecties door de lokale overheid. Samsung heeft toegezegd volledig mee te zullen werken met de autoriteiten en een eigen onderzoek te starten.

Eerder claimde  China Labor Watch (CLW) al dat de werkomstandigheden in de Chinese fabrieken van Samsung onmenselijk zijn. Werknemers zouden gedwongen worden tot honderd uur overwerk per maand, ze moeten gedurende de werkdagen van soms twaalf uur blijven staan, ze krijgen niet altijd betaald, worden gediscrimineerd op grond van leeftijd en geslacht en worden blootgesteld aan zowel fysieke als verbale agressie. Daarnaast zouden ook minderjarigen hetzelfde werk moeten doen als volwassenen, zonder dat zij extra bescherming krijgen

Reageer op dit artikel