nieuws

Rechters zijn positief over nieuwe ontslagwet

Arbeidsrecht

Rechters zijn positief over nieuwe ontslagwet

De Raad voor de Rechtspraak is tevreden dat werknemers en werkgevers meer beroepsmogelijkheden krijgen wanneer ze vinden dat een ontslag niet deugt. De rechters vrezen echter wel dat minister Asscher zijn doel voorbij schiet door te gedetailleerd te zijn.

Dat staat in een advies van de Raad voor de rechtspraak dat maandag aan het kabinet is gestuurd naar aanleiding van de voorstellen van minister Asscher om het ontslagrecht te vernieuwen.

De raad vindt dat het huidige ontslagstelsel tot ongelijke behandeling kan leiden. Werkgevers kunnen nu nog kiezen of ze ontslag aanvragen via het UWV of dat ze naar de kantonrechter stappen. In het nieuwe voorstel beslist het UWV over ontslag vanwege langdurige ziekte of als een bedrijf moet reorganiseren.

De raad is positief dat ontslagen mensen gemakkelijker kunnen proberen hun recht te halen. “Mensen kunnen een eenvoudige parkeerboete bij de hogerberoepsrechter aanvechten, maar zoiets belangrijks als wijziging van hun inkomenspositie momenteel niet”, schrijft de rechtspraak.

Wel vindt de raad het vergoedingensysteem veel te verfijnd. Ook bij andere gedetailleerde regelingen heeft de raad bedenkingen. Bijvoorbeeld bij de “waslijst van ontslagcriteria waaraan de rechter zich zou moeten houden”.

De rechtspraak denkt ook meer kosten te gaan maken en daarom jaarlijks 6,4 miljoen euro extra nodig te hebben voor de extra rechtszaken.

Reageer op dit artikel