nieuws

Wie zwijgt stemt toe bij ontslag?

Arbeidsrecht

Wie zwijgt stemt toe bij ontslag?

Een werkgever beschuldigt zijn werknemer van diefstal en bedreiging. De werknemer komt niet opdagen tijdens de ontslagzaak. Gooit hij hiermee zijn eigen glazen in?

Er is geld verdwenen uit de kas van een tankstation en er is een verdachte. Tijdens een gesprek bekent de werknemer dat hij een greep uit de kas heeft gedaan en het geld heeft gebruikt voor privédoeleinden. Hij wordt op staande voet ontslagen, maar daar is hij niet van gediend. Hij doet meerdere keren bedreigende uitspraken jegens zijn voormalig werkgever, die de zaak daarop ook aanhangig maakt bij justitie.

Het ontslag komt voor de kantonrechter, maar dan blijkt de werknemer spoorloos verdwenen. Meerdere oproepen van de griffier om te verschijnen blijven onbeantwoord.

Lees ook: Hoe ontsla je een onvindbare werknemer?

De verduistering en bedreiging zijn volgens de werkgever voldoende om de arbeidsovereenkomst onmiddellijk te verbreken. Het ontslag op staande voet komt later in een bodemprocedure aan bod. Om zeker van zijn zaak te zijn, doet de werkgever ook een subsidiair verzoek tot ontbinding en wel op grond van gewijzigde omstandigheden. Dit wordt door de kantonrechter wel behandeld.
Omdat de werknemer niet is komen opdagen, kan de kantonrechter alleen afgaan op de verklaring van diens werkgever. Op basis daarvan komt de kantonrechter tot de conclusie dat er sprake is van een ernstig en onherstelbaar verstoorde arbeidsrelatie. Dit betekent dat de arbeidsomstandigheden inderdaad zodanig zijn gewijzigd dat van het tankstation niet kan worden gevergd dat de arbeidsovereenkomst met de werknemer langer voortduurt. De arbeidsovereenkomst wordt daarom ontbonden. Omdat de werknemer alles aan zichzelf heeft te danken, krijgt hij geen ontslagvergoeding.

 

Bron: Rechtbank Noord-Nederland, 19 september 2013
ECLI:NL:RBNNE:2013:5616

Reageer op dit artikel