nieuws

Zo voorkomt HR een fictief dienstverband

Arbeidsrecht

Zo voorkomt HR een fictief dienstverband

Het contracteren van zelfstandigen is niet zo vrijblijvend als soms wordt gedacht. Hoe voorkomt u dat een freelancer toch een fictief dienstverband blijkt te hebben.

Dit zegt Pascal Willems, advocaat bij Willems & Van Ommeren Advocaten.

“Nederland telt vandaag de dag meer dan 1 miljoen zzp’ers en dat aantal stijgt alleen maar verder. De flexibele schil van veel organisaties wordt door de huidige economische situatie ook steeds groter. Het aantal vaste arbeidsplaatsen daalt juist. Er zijn daarom veel ontslagen werknemers die besluiten om voor zichzelf te beginnen. Door de grote toename van het aantal zelfstandigen komen de tarieven wel onder druk te staan. Er zijn zzp’ers die voor een appel en een ei werken en het daarbij niet altijd even nauw nemen met de geldende veiligheidseisen.”

Lees ook: Wie is de baas van de zzp’er

“Het verschil tussen zzp’ers en vaste werknemer lijkt op het eerste gezicht heel erg simpel, maar in de praktijk blijkt dat soms lastiger. Denk bijvoorbeeld eens aan een medewerker met een vast dienstverband die wordt ontslagen, maar daarna direct weer als zzp’er aan de slag gaat bij dezelfde organisatie. Helemaal als die persoon bijvoorbeeld een eigen parkeerplaats heeft, vakantiegeld krijgt of belt met een telefoon van de za­­­ak. Wat is dan de situatie?”

Het is dan ook belangrijk te kijken op welke wijze je een opdracht verschaft aan een freelancer. Willems: “Er zijn verschillende smaken mogelijk. Meestal wordt gekozen voor een opdrachtovereenkomst, maar dat is niet altijd het geval. Elk type overeenkomst heeft zijn eigen specifieke kenmerken.”

Lees ook: Vijf valkuilen bij arbeidsovereenkomsten

Advocaat Willems geeft een belangrijke tip: “Het is belangrijk dat men zich binnen de organisatie ervan bewust is dat het inhuren van zzp’ers niet zo vrijblijvend is als vaak gedacht wordt. In de media is de laatste tijd veel te doen over de aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid van opdrachtgevers richting zelfstandigen. De aansprakelijkheid van opdrachtgevers is een stuk groter geworden. Let daarom bijvoorbeeld heel goed op de Verklaring arbeidsrelatie. Het gaat mis als in de aangevraagde VAR net iets andere activiteiten beschreven staan dan de werkzaamheden die de zzp’er in werkelijkheid uitvoert. Daar wordt niet altijd even goed op gelet, bijvoorbeeld als het inhuren buiten HR om gebeurt. Dan zie je nog wel eens dat blind getekend wordt en dat kan grote gevolgen hebben.”

TIP: bezoek de informatiedag: Risicoloos contracteren van een zzp’er

Reageer op dit artikel