nieuws

Werkgevers bezorgd om wet tegen schijnconstructies

Arbeidsrecht

Werkgevers bezorgd om wet tegen schijnconstructies

Werkgevers willen niet verantwoordelijk worden voor het betalen van het CAO-loon van flexwerkers.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) liet eerder weten dat hij het bedrijven onmogelijk wil maken om buitenlandse werknemers een deel van het minimumloon in de vorm van onkostenvergoeding te betalen. Werkgevers die dat doen, dragen minder belasting en sociale premies af. Dat soort constructies is volgens de minister niet illegaal, maar wel ongewenst. Het voorstel is onderdeel van een wet tegen schijnconstructies die volgend jaar aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd.

Directeur van verladervereniging EVO Machiel van der Kuijl noemt Asschers plan ‘een zwaktebod’. In een gesprek met Het Financieele Dagblad laat hij weten dat het voor opdrachtgevers wel erg moeilijk wordt om onderaannemers in te schakelen als ze van deze partijen de CAO’s moeten controleren. De contracten waar opdrachtgevers nu mee werken, zouden voldoende laten zien dat de wet- en regelgeving nageleefd moet worden. Bovendien, stelt Van der Kuijl, ‘is de malafide onderaannemer vaak al verdwenen. Dus wordt de schade maar op de opdrachtgever verhaald.’

Plan minister Asscher wordt ‘een ramp’

Ook werkgeversorganisaties zijn bezorgd. Aart van der Gaag, tot vorige week directeur van uitzendbrancheorganisatie ABU, vreest dat een aanname van het wetsvoorstel ‘een ramp’ zou zijn. Volgens hem kan Asscher niet van werkgevers verwachten dat zij weten wat er precies in alle CAO’s staat. De oud-directeur geeft in het FD aan ‘buitengewoon bang’ te zijn dat de uitwerking daarvan tot bureaucratie gaat leiden.

Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken laat weten dat het plan van de minister het effectiefste instrument is om schijnconstructies tegen te gaan. Op die manier moeten opdrachtgevers zich verdiepen in met wie zij samenwerken en kunnen zij zich niet verschuilen achter onderaannemers.

Reageer op dit artikel