nieuws

‘Werkgever discrimineert zwangere nog steeds’

Arbeidsrecht

Vrouwen die gediscrimineerd worden, omdat ze zwanger zijn. Het College voor de Rechten van de Mens vraagt minister Asscher er wat aan te doen.

De organisatie doet vandaag uitspraak in vier zaken over zwangerschapsdiscriminatie. In alle gevallen werd het contract van een werkneemster niet verlengd, omdat zij een kind verwacht.

Zo kreeg een medewerkster van een loopbaanadviesbureau in eerste instantie te horen dat haar contract verlengd werd. Toen zij zwanger bleek, wilde haar werkgever daar toch vanaf zien. Zwangerschapsdiscriminatie, stelt de rechter.

Volgens de organisatie komen zulke situaties vaak voor. Eerder onderzoek van het college liet zien dat bijna de helft van de werkende vrouwen negatieve ervaringen heeft met zwangerschap en werk.

Het is in Nederland verboden om een contract niet te verlengen vanwege zwangerschap en moederschap. Het College brengt de oordelen onder aandacht van minister Asscher in verband met zijn plannen rond de aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt.

Contract met discriminerende werkgever ontbinden

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil dat de overheid het goede voorbeeld geeft en contracten opzegt met bedrijven die zich schuldig maken aan discriminatie. Hij gaat onderzoeken of het mogelijk is om in de contractvoorwaarden op te nemen dat een bedrijf niet zal discrimineren. Houdt een bedrijf zich niet aan die voorwaarde, dan kan het contract worden ontbonden.

Lees ook: App uitzendbranche bindt strijd aan met discriminatie

______________________________________________________________________________________________

Arbeidsrecht voor de P&O-praktijk

Op zoek naar een actueel overzicht van de belangrijkste juridische vraagstukken op arbeidsrechtelijk gebied? En de recente en komende wetswijzigingen en de gevolgen hiervan? Volg dan de opleiding Arbeidsrecht voor de P&O-praktijk. Klik hier voor meer informatie

_______________________________________________________________________________________________

Reageer op dit artikel