nieuws

Moet reparatiewet Wet werk en zekerheid redden?

Arbeidsrecht

Moet reparatiewet Wet werk en zekerheid redden?

De Wet werk en zekerheid moet nog eens grondig worden bekeken. Als hij op deze manier wordt ingevoerd, komen er problemen.

Dit hebben arbeidsadvocaten, verenigd in de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten (VAAN). Dit hebben ze de Eerste Kamer in een notitie laten weten. Ze hopen daarmee op de valreep nog invloed uit te oefenen op de Wet werk en zekerheid.

De advocaten menen dat de wet nog eens goed bekeken moet worden door deskundigen. Ze menen dat de wet moet worden uitgesteld en dat er reparatiewetgeving moet komen. De wet heeft volgens de advocaten tekortkomingen en onduidelijkheden.

De kritiek komt hier op neer:

_ Op basis van de wet verwachten de arbeidsjuristen dat de kantonrechters veel vaker dan ni een ontslagverzoek moeten afwijzen. Voorzitter Max Keulaerds in SC: ‘ De ruimte voor kantonrechters om zelf een redelijk oordeel te vellen, wordt beperkt.’

– Het zou niet duidelijk zijn bij wie de werkgever moet zijn wanneer bij een reorganisatie voorrang wil geven aan werknemers die minder goed functioneren. Het UWV gaat over reorganisaties, de kantonrechter over persoonlijke ontslaggronden.

– Er is nog onduidelijk welk deel van de wet op 1 juli 2015 reeds van kracht gaat. Het zou de bedoeling zijn dat de bepalingen over flexibele arbeid al over een paar maanden van kracht gaan (tijdelijke contracten hebben dan twee jaar recht op een vaste baan). De Tweede Kamer stak daar een stokje voor, maar de manier waarop zou niet duidelijk zijn.

_________________________________________________________________________________________________________________________
TIP

PRAKTIJKMIDDAG – In een middag alles weten over de nieuwe Wet werk en Zekerheid?
Kom naar de praktijkmiddag Wet werk en zekerheid – Betrouwbaar naar een nieuw Arbeidsrecht
_
________________________________________________________________________________________________________________________

BOEK: Wet werk en zekerheid – over het nieuwe arbeidsrecht
Dit boek geeft u inzicht in de belangrijkste veranderingen en wat dit voor uw praktijk betekent, met uitgebreide aandacht voor de overgangsregelingen.
_________________________________________________________________________________________________________________________

Reageer op dit artikel