nieuws

Ontslag wegens zwangerschap, mag dat soms wel?

Arbeidsrecht

Ontslag wegens zwangerschap, mag dat soms wel?

Het is opzichtig om na de mededeling van de werkneemster dat ze zwanger is, gelijk over te gaan tot het niet verlengen van de arbeidsovereenkomst. Maar: mag het?

Een werkneemster is in dienst getreden als receptioniste en heeft een jaarcontract gekregen. Een maand voordat haar arbeidsovereenkomst eindigt, geeft ze aan dat ze zwanger is. Het is echter dezelfde dag dat zij te horen krijgt dat haar contract niet wordt verlengd. De werkneemster beticht haar werkgever daarop van discriminatie omdat ze zwanger is. Volgens de werkgever is de zwangerschap niet de reden dat er geen tweede arbeidsovereenkomst is gesloten. De werkneemster is naar mening van de werkgever nauwelijks flexibel en ligt niet goed in het team. Ook heeft zij een slechte verstandsverhouding met haar leidinggevende.

Lees ook: Zwangerschapsdiscriminatie, dit zijn de kenmerken
Lees ook Vakbase: Alle opzegverboden en de regels daaromtrent op een rij

Daarop stapt de werkneemster naar de rechter en eist een schadevergoeding en haar baan terug. Ondertussen heeft de werkgever haar een andere baan aangeboden op een andere vestiging, echter zij weigert deze baan omdat de reistijd langer is en de baan veel minder voldoening schenkt. Ze accepteert echter wel een functie bij een nieuwe werkgever, die al begint tijdens het dispuut met haar ‘oude’ werkgever.

Arbeidscontract stopt

De kantonrechter constateert dat de werkgever formeel gezien niets fout heeft gedaan. Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd stopt uiteindelijk als er legitieme redenen zijn om niet te verlengen. Ondanks deze redenen van de werkgever onderzoekt de rechter toch of er nog een discriminatoir kantje aan zit. Het is wel opzichtig om na de mededeling van de werkneemster dat ze zwanger is, gelijk over te gaan tot het niet verlengen van de arbeidsovereenkomst. Maar dat de werkgever al eerder van plan was het contract niet voort te zetten, blijkt weer uit de handreiking inzake een nieuwe baan bij een andere vestiging. Deze bijna identieke functie zou de werkneemster ‘ondanks’ haar zwangerschap gewoon kunnen uitvoeren. Dat de werkneemster daar niet op in is gegaan, komt haar duur te staan.

Het voorstel van de werkgever was passend en de nieuwe reistijd was ten opzichte van haar vorige baan niet veel langer. Dat de werkneemster uit deze nieuwe functie minder voldoening zou putten, is ook maar de vraag. Ze krijgt tenslotte de kans om daar iets van te maken.

De kantonrechter oordeelt dan ook dat er geen sprake is van discriminatie. Er zou weliswaar pas enkele weken na het eindigen van het eerste contract een tweede contract voor een jaar starten, maar die loopt dan ook weer maand langer door.

Bron: Rechtbank Noord-Nederland
ECLI:NL:RBNNE:2014:808

Reageer op dit artikel