nieuws

Rechtspraak: slok wijn doet sommelier de das om?

Arbeidsrecht

Rechtspraak: slok wijn doet sommelier de das om?

Drinken op het werk. Wanneer mag het en wanneer niet? De rechter buigt zich erover.

De huisregels van een hotel verbieden de medewerkers alcoholgebruik tijdens werktijd. Bij overtreding van deze regels volgt gelijk ontslag op staande voet. Alleen wanneer het drinken van wijn of bier beroepsmatig noodzakelijk is, wordt het gebruik getolereerd.
TIP – Ontslag op staande voet – Alle feiten op een rij. Kijk op PW De Gids Vakbase

Collega aanzetten tot drinken

De sommelier (wijnkenner) bij dit hotel, is al meer dan dertig jaar in dienst en heeft een voorbeeldfunctie binnen het bedrijf gekregen. Op een dag wordt de sommelier beschuldigd van alcoholgebruik tijdens werktijd(en). De werknemer was samen met zijn collega’s tewerkgesteld bij een externe partij en zou op deze avond/nacht een slok wijn hebben gedronken. Dat was voor de werkgever letterlijk, de druppel omdat de werknemer zich ook al eerder schuldig had gemaakt aan alcoholgebruik tijdens werktijd. Volgens de werkgever waren er meerdere collega’s getuige van dat zij de werknemer alcohol hebben zien nuttigen. Bovendien moedigde hij collega’s aan om ook een drankje te nemen. De man heeft een voorbeeldfunctie dus ontslag op staande voet is volgens de werkgever de enige uitweg.
De werknemer verweert zich, maar zegt wel dat hij een slok wijn heeft gedronken en dit ook aan een collega heeft aangeboden. Dat gebeurde in alle openheid. Er heeft daarna een gesprek met de werkgever plaatsgevonden maar er is geen waarschuwing uit voortgevloeid. De beschuldigingen die door andere collega’s zouden zijn gemaakt, zijn volgens de werknemer onwaar. Zo blijken deze collega’s toestemming te hebben gehad van de sommelier om nog champagne te drinken in het hotel. Volgens de werknemer zijn zijn collega’s onder druk gezet om dit te zeggen.

Toestemming voor een drankje

Uit verklaringen van het hotel blijkt dat de werknemers tijdens het werken bij de externe partij zijn bedankt door één van de leidinggevenden van het hotel. Ze mochten daarbij een biertje nuttigen. Vanwege de bijzondere aangelegenheid gaf de werkgever dus toestemming voor een alcoholisch drankje. Het is volgens de kantonrechter dan ook vreemd dat de werkgever inconsequent handelt door de werknemer dan te ontslaan wegens het nuttigen van een slok wijn op dezelfde avond. In de huisregels wordt het nuttigen van alcohol alleen toegestaan wanneer er sprake is van een beroepsmatige reden. In beide gevallen ging het hier niet om een beroepsmatige reden.
Ook de verklaringen van de collega’s slaat de kantonrechter in de wind. Er is maar één collega die een belastende verklaring heeft afgelegd en de werknemer heeft deze verklaring ook toegegeven. De beschuldigingen zijn volgens de kantonrechter te mager om iemand die al meer dan dertig jaar een goede staat van dienst heeft, zo maar te ontslaan. De kantonrechter wijst het verzoek dan ook af.
TIP: Meer zaken lezen over ontslagzaken door alcohol – op PW De Gids Vakbase staan ze op een rij
Reageer op dit artikel