nieuws

Hoever moet een werkgever gaan voor herplaatsing?

Arbeidsrecht

Hoever moet een werkgever gaan voor herplaatsing?

Een medewerker van een verslavingszorginstelling wil na een incident niet terug naar zijn afdeling. De werkgever probeert hem te herplaatsen, maar de houding van de man maakt dit onmogelijk. Is ontslag terecht?

Een werkgever richt zich op gezondheids- en verslavingszorg en begeleidt onder andere cliënten die verslaafd zijn of dreigen te raken. De organisatie heeft een zogeheten vrije inloop. Cliënten kunnen zonder enige verplichtingen medewerkers spreken, een kop koffie drinken of rust zoeken. Cliënten zijn wel regelmatig prikkelbaar en medewerkers moeten daar tactisch mee omgaan. Na jaren hier te hebben gewerkt raakt een medewerker betrokken bij een ernstig incident. De medewerker voelt zich niet meer veilig op deze afdeling en geeft aan steeds minder gemotiveerd te zijn.

De werkgever probeert de man in een andere functie binnen de organisatie te herplaatsen. Op een andere locatie moet de werknemer twee medewerkers vervangen die met zwangerschapsverlof gaan. De werkgever is niet positief over de uitvoering van de werkzaamheden op deze locatie en besluit de werknemer terug te halen. Hij weigert op de inloop terug te keren, maar wil wel overgeplaatst worden naar een inloop op een andere locatie. De werkgever gaat akkoord. Maar na enkele weken komt de werknemer hier op terug. Hij is het zat de cliënten te begeleiden. De werkgever ziet er na al deze overplaatsingen geen heil meer in en gaat over tot beëindiging van het dienstverband. Ook een laatste kans, namelijk een baan op een andere vestiging, grijpt de werknemer niet. Wel zegt hij nu dat het werken op de vrije inloop geen probleem is.
De zaak komt voor bij de kantonrechter. De werkgever heeft twee jaar geprobeerd de werknemer binnen of buiten de organisatie te plaatsen, maar dat is niet gelukt. De werkgever geeft tevens aan dat de werknemer steeds van mening wisselt. De werknemer ontkent niet dat hij zich in negatieve zin heeft uitgelaten over de cliënten, maar zegt dat iedereen dit gevoel heeft. Bovendien gaat het werken op de inloop (nu) weer zonder problemen.
De kantonrechter constateert dat de werknemer de afgelopen jaren geen zin had om terug te keren op de inloop. Hij had zich beklaagd over de cliënten. Daarmee was de weg terug afgesloten. Nu er door de werkgever ook andere pogingen zijn gedaan om hem te herplaatsen en dit mislukte door zijn houding, gaat de rechter over tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst.  De werknemer krijgt een vergoeding mee op basis van C=0,5.
Rechtbank Overijssel
30 juni 2014
TIP: Meer jurisprudentie over het weigeren van medewerking aan herplaatsing? Lees meer op PW De Gids Vakbase
Reageer op dit artikel