nieuws

Gemeenten laten Participatiewet liggen

Arbeidsrecht

Gemeenten laten Participatiewet liggen

Een aantal gemeenten negeert de Participatiewet. 1500 mensen dreigen de dupe te worden.

De gemeenten zullen zich niet houden aan de afspraken in de Participatiewet (>PW De Gids Vakbase) om vanaf 2015 werkplekken te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. 1500 mensen die nu in een sociale werkvoorziening aan de slag zijn, dreigen hierdoor hun baan te verliezen. Zo berichten FNV en branche branchevereniging voor de sociale werkvoorziening Cedris donderdag.

TIP: Blijf op de hoogte van actuele arbeidswetgeving en kom naar de HR-wetgeving actualiteitendag op 19 maart.

Beschut werk in Participatiewet

Volgens de Participatiewet moeten gemeenten vanaf 2015 mensen met een arbeidsbeperking helpen aan echte banen bij reguliere werkgevers. Daarnaast hebben zij toegezegd om zelf in totaal 30.000 ‘beschutte’ werkplekken te bieden aan mensen die zijn aangewezen op meer begeleiding. Volgens FNV en Cedris heeft zo’n 10 procent van de ruim 90 sociale werkbedrijven nu gezegd dat hun gemeente dat ‘beschutte’ werk niet gaat organiseren. Daardoor zou het contract van de getroffen mensen mogelijk niet worden verlengd.

Het bericht van Cedris komt net nadat staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma gisteren aankondigde 35 miljoen euro extra vrij te maken voor gemeenten om de invoering van de Participatiewet soepeler te laten verlopen.

‘Grove schending van sociaal akkoord’

Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts houden gemeenten gewoon budget om werk te organiseren voor mensen met een zware arbeidsbeperking of handicap. ,,Als gemeenten doen alsof ze niets met beschut werk te maken hebben, vind ik dat een grove schending van het sociaal akkoord en trouwens ook van het regeerakkoord”, zegt Heerts in het blad Binnenlands Bestuur. (ANP)

Lees ook: Participatiewet: wat moet HR voorbereiden?

 

Reageer op dit artikel