nieuws

Incident na 30 jaar dienst: ontslag?

Arbeidsrecht

Incident na 30 jaar dienst: ontslag?

Na een incident met een leerling wordt een leraar na dertig jaar trouwe dienst ontslagen. Terecht?

Een docent is al meer dan dertig jaar in trouwe dienst van een onderwijsinstelling. Hij heeft altijd goed gefunctioneerd, maar raakt betrokken bij een incident. Zo begeleidt hij een excursie die tijdens de terugreis in de bus uit de hand loopt. Enkele leerlingen zijn baldadig en rammen met hun vuisten op de ramen van de bus. De buschauffeur waarschuwt de leerlingen dit niet te doen, maar tevergeefs.

Ontslag wegens ‘buitensporig geweld’

Dan grijpt de docent in en vraagt tot viermaal toe aan één van de jongens voorin de bus te komen zitten. De leerling weigert waarop de docent de jongen vastgrijpt en met veel tegenstribbelingen de leerling op een plek voorin zet. Ook bij aankomst zijn de gemoederen nog niet bedaard en wordt de leerling met enige dwang richting een kamer geduwd. Nadat de leerling nog eens wegloopt en door de docent weer wordt vastgepakt, komen twee collega’s hem tegemoet en zeggen hem even tot rust te komen.
Na enkele dagen wordt de docent uit de les geplukt en wordt zijn arbeidsovereenkomst per direct beëindigd. Volgens de onderwijsinstelling heeft de docent buitensporig geweld gebruikt om de leerling op zijn plaats te zetten.
De docent gaat daarop in beroep tegen zijn ontslag bij de Commissie van Beroep. Intussen staakt de onderwijsinstelling de loondoorbetaling, waarop de docent naar de kantonrechter stapt. Hij wil doorbetaling van loon en wil weer worden toegelaten tot het werk.

Lees ook: Staandje voetje mag soms weken later nog

Discutabele verklaringen

Er doen echter tijdens de vele gesprekken die werden gevoerd met leerlingen en collega’s verschillende verhalen de ronde over het incident. De kantonrechter constateert dat de verklaringen van de leerlingen inconsistent zijn. De ene leerling verklaart dat de docent heeft geslagen, de andere leerling zegt alleen dat de docent de betreffende leerling stevig heeft beetgepakt. Mede door de leeftijd van de leerlingen zet de kantonrechter vraagtekens bij de juistheid van de verklaringen.
De verklaringen van de collega’s van de docent gaan in op de hardhandigheid. Zo bleek dat onder de linkeroksel van de leerling vingerafdrukken zichtbaar waren nadat deze was vastgepakt. Ook hier is de kantonrechter niet van overtuigd. De leerling stribbelde flink tegen (wat ook door de getuigen wordt bevestigd) en dan kunnen er al snel drukplekken op het lichaam van de leerling ontstaan. Vooralsnog heeft de docent geen buitensporig geweld gebruikt. Al met al ziet de kantonrechter dat er geen reden is om de docent niet toe te laten tot zijn werk.
Omdat de Commissie van Beroep nog oordeelt over het ontslag, dient de onderwijsinstelling op straffe van een dwangsom de docent (voorlopig) toe te laten tot de werkzaamheden. Ook moet de school het loon doorbetalen.

Rechtbank Midden Nederland
2 september 2014
ECLI:NL:RBME:2014:3839

 

Reageer op dit artikel