nieuws

Ontslag op staande voet na diefstal?

Arbeidsrecht

Ontslag op staande voet na diefstal?

Is diefstal altijd een reden om iemand op staande voet te ontslaan? Ook als het gaat om iemand die al vijftien jaar goed functioneert?

Een anonieme melding van diefstal in een supermarkt leidt tot een onderzoek door de eigen beveiligingsdienst. Deze dienst bekijkt verdachte handelingen via (verborgen) camera’s, doet uitgaanscontroles en observeert medewerkers. De dienst ontdekt via (verborgen) camera’s dat een medewerker twee dozen met goederen in de achterbak van de auto van zijn leidinggevende legt. De goederen waren uit het filiaal van de supermarkt afkomstig en niet betaald. Ook blijkt uit een uitgaanscontrole dat de leidinggevende goederen uit de supermarkt in een tas heeft, die niet zijn afgerekend.

Ontslag op staande voet

Na onderzoek blijkt dat op meerdere dagen beelden te zien zijn, waar de leidinggevende verdachte handelingen verricht en goederen ontvreemdt. De politie wordt ingeschakeld en de leidinggevende en enkele medewerkers worden ingerekend.
Daarop wordt de leidinggevende geschorst. Een week later moet hij bij zijn werkgever de beelden verklaren. Hij ontkent iets te maken te hebben met de diefstal, maar kan de beelden niet verklaren. Daarop gaat de werkgever over op ontslag op staande voet wegens gewichtige redenen. Het vertrouwen is geschaad: ontslag is nog maar de enige mogelijkheid is.
De werknemer ontkent en zegt dat er sprake is van een misverstand. Hij wist niet dat er goederen door een medewerker in zijn auto waren neergelegd. Op de andere beelden is ook niet te zien dat er sprake was van diefstal. Hij  merkt op dat hij in de vijftien jaar dat hij bij de supermarkt werkt, altijd goed heeft gefunctioneerd.
De werknemer overtuigt de kantonrechter niet. De beelden geven dan niet specifiek weer dat de werknemer goederen stal, wel blijkt dat de verklaringen die de werknemer afgeeft, flinterdun zijn. Uit een verklaring van een collega blijkt zelfs dat goederen in opdracht van de leidinggevende in de kantine zijn gelegd, waarna de werknemer deze in zijn tas heeft gestopt. De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst zonder vergoeding.
Rechtbank Amsterdam
19 september 2014
Op zoek naar meer uitspraken over ontslag op staande voet na diefstal? Kijk op PW De Gids Vakbase? 
Reageer op dit artikel