nieuws

Bonden vrezen meer baanverlies ABN Amro

Arbeidsrecht

Bonden vrezen meer baanverlies ABN Amro

Bij ABN Amro vervallen de komende jaren 650 tot 1000 banen. De vakbonden vrezen echter nog veel meer baanverlies.

De reden voor het schrappen van de arbeidsplaatsen is dat de bank het aantal kantoren wil concentreren en tegelijk klantprocessen op de kantoren meer wil digitaliseren. Hoeveel kantoren gaan verdwijnen is nog niet bekend. In het vierde kwartaal van dit jaar neemt ABN Amro een voorziening van 50 tot 75 miljoen euro voor de reorganisatie. Verder investeert de bank tot 2018 een extra bedrag van ongeveer 150 miljoen euro in het versnellen van de digitalisering van de belangrijkste klantprocessen.

Meer baanverlies

Vakbond FNV Finance vreest dat er nog veel meer arbeidsplaatsen bij de bank verloren zullen gaan. Volgens de vakbond komt dat vooral omdat de nieuwe technologie veel mensenarbeid overbodig maakt. “Wij dagen de bank uit om samen de sociale verantwoordelijkheid te nemen om werknemers zo goed mogelijk naar andere banen te krijgen”, aldus bestuurder Veenhuizen van FNV Finance.

Onzekerheid werknemers

Vorig jaar kwamen er nog een miljoen klanten in de bank- en verzekeringskantoren. Bij de nieuwe mobiele app komen een miljoen klanten per dag, stelt de vakbond. Veenhuizen: “Dat is een hard feit. Wij vinden dat er heel veel aandacht moet worden besteed aan trainingen en her- en bijscholing voor werknemers om ander werk te kunnen doen of te kunnen vinden. Met de digitalisering ontstaan ook nieuwe functies en rollen.”

“De nieuwe ontslagronde bij ABN AMRO mag wat reden en aanleiding betreft misschien geen grote verrassing zijn, in zijn omvang is die toch schokkend en een grote slag voor het personeel.” Zo reageert bestuurder Sandra Hendriks van CNV Dienstenbond op de ontslagaanzegging. Het bericht bevestigt en versterkt volgens haar het gevoel van permanente onzekerheid die nu al jaren heerst onder medewerkers in de financiële sector. “Was voor een aantal jaren geleden de crisis de belangrijkste reden van reorganisaties, nu is dat de voortgaande automatisering van de werkprocessen binnen de banken, maar bovenal de voortrazende digitalisering van het betalingsverkeer.”

Hendriks benadrukt daarom het belang van stevige afspraken in het kader van sociale plannen bij de banken. “Medewerkers dienen volop in staat gesteld te worden om te zien naar ander werk en een nieuwe toekomst vorm te geven.” (ANP)

Lees ook: Hoe schrapt Achmea 4000 banen?

 

 

Reageer op dit artikel