nieuws

Bonus eenzijdig aanpassen: mag dat?

Arbeidsrecht

Bonus eenzijdig aanpassen: mag dat?

Een werkgever past een uit de klauwen gelopen bonusregeling eenzijdig aan. Wat zegt de rechter?

Een accountmanager bij een grote online winkel, krijgt naast haar salaris ook een jaarlijkse bonus op basis van gefactureerde business-to-business-omzet. De werkneemster is al bijna tien jaar in dienst, maar sinds enkele jaren is haar bonus torenhoog gestegen. Volgens de werkgever zijn de verhoudingen zoek en besluit zij tot wijziging van de bonusregeling. De werkneemster krijgt twee voorstellen voorgeschoteld die tot wijziging van haar salaris en bonus moet leiden. Beide voorstellen wijst de werkneemster af. De werkgever zet door en over het laatste jaar krijgt zij een bonus conform één van die voorstellen.

Bonusregeling eenzijdig aanpassen?

Daarop spant de werkneemster een rechtszaak aan. Ze wil terug naar haar eerdere bonusregeling en vindt niet dat de werkgever eenzijdig de regeling kan wijzigen. Bovendien moeten volgens haar aanpassingen van de regeling voor 1 maart van elk jaar plaatsvinden en dat is niet gebeurd.
De kantonrechter bestudeert het reglement van de werkgever en ontdekt dat er geen termijn is afgesproken wanneer wijzigingen in bonusregelingen moeten worden doorgevoerd. Dat dit voor 1 maart zou moeten plaatsvinden, is dus niet waar. Het is nergens terug te vinden in het reglement.
Dan bekijkt de kantonrechter de bonusregeling. Volgens de werkgever staat de zwaarte van de functie van de werkneemster niet meer in verhouding met de bonus die zij jaarlijks ontvangt. Toen zij in dienst trad, was zij nog geheel alleen verantwoordelijk voor de jaarlijks te realiseren omzet. Bijna tien jaar later gaat het om een team van vier mensen, die de omzet mede bepalen. Bovendien werkt de vrouw nu nog maar 28 uur in plaats van 40 uur.

Gortige uitschieters

De kantonrechter noemt de voorstellen van de werkgever dan ook alleszins redelijk. Er is dan nu wel sprake van een fikse inkomensachteruitgang, op basis van de jaren daarvoor is er nauwelijks verandering. De uitschieters waren volgens de werkgever te gortig en het bedrijf heeft er belang bij werknemers gelijk te behandelen. De kantonrechter oordeelt dat de werkgever de bonusregeling mocht wijzigen. Het doorgevoerde voorstel wordt dan ook redelijk geacht en de werkneemster heeft dit maar te accepteren.

Rechtbank Midden-Nederland
17 september 2014
ECLI:NL:RBMNE:2014:4508

Meer jurisprudent over het wijzigen van de bonusregeling in PW De Gids Vakbase:

Lees ook: Mag een bonusregeling met terugwerkende kracht worden gewijzigd?
Lees ook: Een eenzijdige wijziging van de bonusregeling in strijd is met goed werkgeverschap.
Lees ook: Eenzijdige wijziging bonusregeling zonder wijzigingsbeding in arbeidscontract. 

Reageer op dit artikel