nieuws

Defensie moet ontslagen militair psychisch onderzoeken

Arbeidsrecht

Defensie moet ontslagen militair psychisch onderzoeken

Bij oneervol ontslag moeten militairen naast lichamelijk, ook psychisch onderzoek krijgen.

Zo pleit Sébas Diekstra, militair strafrechtadvocaat woensdag in de Volkskrant. Een dergelijk psychisch onderzoek zou nodig zijn omdat de oorzaak van het ontslag vaak ligt in psyschische problemen die ontstaan zijn na de uitzending naar oorlogsgebied. Zo kan er drugsverslaving of een agressiestoornis ontstaan.

In 2010 kwam uit gegevens van defensie echter naar voren dat militairen drugsgebruik vaak als smoes gebruiken om te voorkomen dat ze opnieuw worden uitgezonden. Militairen die dienst weigeren riskeren een gevangenisstraf, op drugsgebruik staat ‘slechts’ oneervol ontslag.

‘Als je een militair ontslaat, moet je altijd onderzoeken of er aanwijzingen zijn voor psychische trauma’s.’ Als uit de controle blijkt dat dit het geval is, moet eerst worden onderzocht of er een verband is met de gepleegde strafbare feiten, voordat defensie mag overgaan tot ontslag, aldus Diekstra. Volgens hem zien militairen psychische problemen niet zelf in, of ze durven het uit schaamte niet te melden. Diekstra krijgt in de Volkskrant bijstand van advocaat Robert van der Laan, die eveneens militairen bijstaat in ontslagzaken.

Defensie als werkgever stond de laatste tijd al niet in een goed daglicht na een lange periode van bezuinigingen en reorganisaties in de afgelopen jaren. In augustus kwam daar nog eens een zaak bij waarin bleek dat de werkgever in de jaren negentig defensiepersoneel bewust had laten werken met giftige stoffen voor het onderhoud van materieel. (MediaWatch/Redactie)

Reageer op dit artikel