nieuws

Ontslag: wel of niet wachten?

Arbeidsrecht

Ontslag: wel of niet wachten?

Wilt u een medewerker ontslaan? De vraag is dan of het raadzaam is om 1 juli 2015 af te wachten.

Op 1 juli 2015 worden de nieuwe ontslagregels van kracht. Overweegt u een ontslagprocedure? Dan moet u een afweging maken: wachten tot volgend jaar of juist vóór 1 juli ontslaan. Advocaat Muriel Middeldorp van het Haarlemse advocatenkantoor Pot Jonker geeft op HRbase, de online community voor en door HR-professionals, een aantal handvatten om tot een deugdelijke afweging te komen.

1. Hoe groot is de kans van slagen?

Algemeen wordt aangenomen dat het na 1 juli 2015 moeilijker zal worden om afscheid te nemen van een werknemer. Nu is het nog zo dat de kantonrechter op basis van een feitelijke opsomming mag concluderen dat partijen niet langer met elkaar door een deur kunnen. Dat betekent dat een werkgever alles wat hij maar kan bedenken aan de rechter kan voorleggen. Hou daar dus rekening mee, is het advies van Middeldorp.

2. Doet u genoeg aan scholing?

Daarnaast gelden er na 1 juli 2015 strengere eisen voor herplaatsing en scholing. “Ga dus nu al na of u wel voldoende aan scholing doet en of u actief scholingsinstrumenten moet gaan inzetten”, aldus Middeldorp.

3. Procedurele complicaties

Na 1 juli 2015 is er in ontslagprocedures vaker (hoger) beroep mogelijk. “Dat betekent dat, als iemand maar voldoende uithoudingsvermogen (en budget) heeft, de procedure lang zal kunnen duren en kostbaar zal kunnen zijn”, waarschuwt Middeldorp.

4. De beëindigingsvergoeding

Welke procedure ook gevoerd wordt na 1 juli: in alle gevallen is de zogeheten transitievergoeding verschuldigd. Die vergoeding is in de praktijk een derde tot de helft van de huidige kantonrechtersformule. “Dat betekent dat er meer kosten zijn als het gaat om het laten aflopen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of bijvoorbeeld het beëindigen van een arbeidsovereenkomst na langdurige ziekte. Maar dat er minder kosten zijn als het een medewerker betreft die al tientallen jaren in dienst is en niet goed functioneert.”

Lees het blog van Muriel Middeldorp op HRbase.nl

 

Reageer op dit artikel