nieuws

Ook ontslaggeld voor illegaal

Arbeidsrecht

Ook ontslaggeld voor illegaal

Ook een illegale werknemer heeft recht op achterstallig loon als zijn werkgever failliet gaat.

Zo bepaalde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg woensdag. De rechters oordeelden over een zaak waarin een Nederlandse Turk in 2008 zijn baan verloor, terwijl hij niet legaal in dienst was.

De Nederlandse overheid weigert de Turk een uitkering te geven omdat de man geen geldige verblijfsvergunning voor Nederland had. Maar volgens het hof in Luxemburg druist de opvatting van Nederland in tegen de Europese regels over de bescherming van werknemers. Die sluiten burgers van buiten de EU niet uit. De Turk was volgens Nederlands recht een werknemer. Het doet er dan niet toe dat hij geen verblijfsvergunning had, zo redeneren de rechters.

De Wet aanpak schijnconstructies is in de maak en moet sociale misstanden als wanbetaling en het aannemen van illegale werknemers voorkomen. Volgens de wet worden niet alleen de werkgevers, maar ook de opdrachtgevers verantwoordelijk voor onder andere de juiste uitbetaling van de werknemers. (ANP/Redactie)

TIP: Lees ook het blog Wat moet HR weten over schijnconstructies? op HRbase.nl

Reageer op dit artikel