nieuws

KPN blijft banen schrappen

Arbeidsrecht

KPN blijft banen schrappen

KPN gaat voor de tweede keer dit jaar reorganiseren. 580 banen staan op de tocht.

Telecomaanbieder KPN schrapt opnieuw banen dit jaar om de zakelijke tak van het bedrijf te redden. Dit is nodig om het bedrijf te beschermen tegen de gevolgen van de krimpende telecommarkt. Waarschijnlijk zullen er de komende tijd nog meer banen verdwijnen bij KPN, zei bestuursvoorzitter Eelco Blok woensdag tegen RTL Z.

TIP: Lees aan welke voorwaarden een collectief ontslag moet voldoen op PW De Gids Vakbase.

580+ banen op de tocht

De nieuwe reorganisatie treft 580 banen bij de zakelijke tak. Die markt staat stevig onder druk, doordat klanten steeds minder diensten afnemen van KPN. ,,Het aantal vestigingen vermindert, bedrijven hebben minder personeel en nemen daardoor minder telefoon- en internetaansluitingen en minder mobieltjes af. Dat heeft helaas consequenties voor ons personeelsbestand”, zei Blok.
De reorganisatie past volgens Blok ook in de vereenvoudiging die KPN doorvoert in zijn aanbod van producten. ,,Daar gaan we mee door”, aldus de topman. ,,Er is een grote kans dat ook het onderdeel zakelijke markt daardoor met verdere banenreducties wordt geconfronteerd. Dat geldt voor het hele bedrijf.”

Meer over grote reorganisaties: 
Hoe schrapt Achmea 4000 banen?
ABN Amro schrapt 2350 arbeidsplaatsen

Tweede schrapronde dit jaar

Het is de tweede grote reorganisatie dit jaar. KPN maakte in februari bekend in de periode tot 2016 tussen de 1500 en 2000 banen te schrappen met als doel een kostenbesparing van 300 miljoen euro.
Vakbonden noemden de nieuwe reorganisatie ,,opnieuw een grote klap” voor het personeel. FNV en CNV zagen echter lichtpuntjes in het sociaal plan, dat voorziet in een vrijwillige vertrekregeling. Mogelijk hoeven daardoor minder werknemers te worden ontslagen.
KPN neemt in de cijfers over de eerste helft van 2015 een voorziening op van circa 50 miljoen euro in verband met de operatie. Het bedrijf verwacht dat de ingreep vanaf 2016 leidt tot een jaarlijkse kostenbesparing van 45 miljoen euro. (ANP)

TIP: Ontslag zo net mogelijk afhandelen leert u op de cursusdag Ontslagrecht in de praktijk op 21 mei.

Reageer op dit artikel