nieuws

Integriteit struikelblok voor wethouders

Arbeidsrecht

Integriteit struikelblok voor wethouders

Integriteit is bij een op de drie wethouders die vorig jaar opstapten, de ware reden voor het vertrek.

Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2014, dat werd verricht in opdracht van het vakblad Binnenlands Bestuur. Negen van de 27 wethouders die in in 2014 om politieke redenen sneuvelden, moesten opstappen vanwege niet-integer optreden of schijn van belangenverstrengeling. Integriteit is dus valfactor nr 1, zo concludeert het vakblad voor ambtenaren.

Integriteit

In 2013 kwam 7,5 procent van de wethouders ten val door niet-integer optreden. In 2012 lag dit percentage op 7,6 procent en 2011 op slechts 4,4 procent. In 2010 ging het bij 10,7 procent van de vertrekkende wethouders om een integriteitskwestie. Van 2002  tot en met 2009 was dat in de meeste jaren nog minder. Toen waren de belangrijkste redenen budgetoverschrijding, falend projecttoezicht en verstoorde coalitieverhoudingen.

Tip: lees ook Integriteit en de rol van HR

Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 vertrokken nog ‘slechts’ zestien wethouders. Dat is aanzienlijk minder dan in het eerste jaar na de raadsverkiezingen van 2010 (28), 2006 (33) en 2002 (29). Binnenlands Bestuur noemt dat lage aantal opvallend gezien de versplinterde verkiezingsuitslag bij de laatst gehouden gemeenteraadsverkiezingen. Het lijkt erop dat de bredere, nieuwe coalities voorlopig stabieler zijn dan na de verkiezingen van 2010. In 2014 zijn alleen Culemborg en Leidschendam-Voorburg getroffen door een coalitiebreuk.

Nieuwe taken

Een andere reden voor de rust in de lokale politiek, zo stelt het vakblad, is dat gemeenten druk zijn met de grootste verandering ooit in bestuurlijk Nederland: de voorbereiding op de nieuwe gedecentraliseerde taken voor jeugd, werk en zorg. Het kan dus duiden op stilte voor de storm, stekt Binnenlands Bestuur. “De verwachting van veel waarnemers en bestuurskundige analisten is dat in 2015 tal van wethouders worden afgerekend omdat gemeenten de zorg voor kwetsbaren en ouderen door de gelijktijdige, forse bezuinigingen niet kunnen waarmaken.”

Meer weten over de zorgtaken van gemeenten? Kijk op PW De Gids Vakbase. 

Reageer op dit artikel