nieuws

Ontslag om vijftig cent terecht?

Arbeidsrecht

Ontslag om vijftig cent terecht?

Het stelen van een muntje van vijftig cent voor toiletbezoek; is dat reden voor ontslag op staande voet?

Een werkneemster is op basis van een overeenkomst voor bepaalde tijd in dienst bij een restaurant. Tijdens de werkzaamheden vraagt een klant of hij gebruik kan maken van het toilet. De werkneemster wijst hem er op dat het gebruik 50 eurocent kost. Nadat hij het muntje heeft neergelegd op een balie, blijkt even daarna de 50 eurocent verdwenen te zijn. Een collega heeft verklaard dat de werkneemster de munt in haar zak heeft gestoken. Op basis van camerabeelden is volgens de werkgever te zien dat de werkneemster 50 cent ontvreemdt. De werkgever gaat gelijk over op ontslag op staande voet.

Daarop heeft de werkneemster de nietigheid van het ontslag ingeroepen. Ze wil weer toegelaten worden tot haar werk en vindt dat een dringende reden voor ontslag ontbreekt. De werkneemster heeft de munt in haar broekzak gestoken, omdat er op dat moment geen kassa binnen handbereik was. Bovendien was zij druk met werkzaamheden aan een barinstallatie en kon zij de munt even niet kwijt.

Schadevergoeding voor werkgever?

In eerste instantie ontkent de werkneemster de vijftig cent in haar broekzak te hebben gestoken, maar later stort ze het toch alsnog af in de kassa. Ook de collega bevestigt dit verhaal. De werkgever heeft door dit incident echter al het vertrouwen in de werkneemster verloren en eist zelfs een schadevergoeding en een boete voor de werkneemster.
De kantonrechter heeft na het zien van de camerabeelden geconcludeerd dat er sprake is van diefstal. Ook al lijkt het stelen van een bedrag van 50 cent een zogenoemd bagateldelict, toch is er sprake van een ernstig vergrijp: stelen is stelen. De rechter bepaalt dan ook dat de werkneemster haar baan niet terug krijgt. Over de schadevergoeding voor de werkgever zegt de rechter dat het kort geding zich niet leent voor een nader onderzoek. Hij wijst daarom de vordering van de werkgever af.

Rechtbank Amsterdam: ECLI:NL:RBAMS:2014:8731

Op zoek naar meer jurisprudentie over ontslag na diefstal? Kijk dan eens op PW De Gids Vakbase.

 

 

 

Reageer op dit artikel