nieuws

Krijgt vrouw van de baas ook WW?

Arbeidsrecht

Krijgt vrouw van de baas ook WW?

Krijgt de vrouw van een directeur ook WW als het bedrijf failliet gaat? De rechter boog zich erover.

Een werkneemster treedt in dienst als salesmanager bij een bedrijf. Haar man is directeur van dit bedrijf. Na enkele maanden wordt het bedrijf failliet verklaard en vraagt de vrouw een WW-uitkering aan. De WW-uitkering wordt geweigerd, omdat er volgens het UWV geen sprake is van een gezagsrelatie. De werkneemster maakt bezwaar, maar dit wordt afgewezen. Daarop belandt de zaak bij de rechtbank van Rotterdam. Centraal staat de vraag of de werkneemster in gezagsverhouding stond of niet. Op basis van een arbeidscontract, e-mailberichten, notulen van vergaderingen et cetera wil de vrouw bewijzen dat er zeker sprake was van gezag.

Sprake van gezagsverhouding?

De rechter bekijkt de vereisten die aan een arbeidsovereenkomst moeten voldoen. Is er de verplichting tot persoonlijke dienstverrichting, verplichting tot loonbetaling en is er een gezagsverhouding? In de arbeidsovereenkomst van de werkneemster zijn bepalingen opgenomen over onder andere het verplicht opvolgen van instructies in verband met het de juiste uitoefening van de werkzaamheden. Ter zitting worden deze documenten getoond en het UWV moet erkennen dat er sprake was van een gezagsverhouding.
Het UWV is van mening dat het salaris van de vrouw niet marktconform is, maar de werkneemster kan dit eenvoudig weerleggen. Voordat ze in dienst trad bij het bedrijf, was zij werkzaam in een vergelijkbare functie bij een andere werkgever. Ze verdiende echter wel iets minder, maar haar secundaire arbeidsvoorwaarden waren veel beter. De rechter verwerpt dan ook de suggestie van het UWV dat het salaris niet marktconform was.

Lees meer jurisprudentie over het bepalen van een gezagsverhouding tussen levenspartners op PW De Gids Vakbase. 

‘UWV is speculatief’

Verder vindt het UWV op zijn minst opmerkelijk dat de vrouw maar enkele maanden in dienst is geweest, voordat het faillissement intrad. Zo had de directeur van het bedrijf volgens het UWV al veel langer kunnen weten dat er een faillissement aan zat te komen. Echter, de werkneemster wist hier niets van af en was bovendien aangenomen om het tij te keren en het bedrijf weer gezond te maken. De rechter noemt de suggestie van het UWV speculatief. Al met al is de rechter van oordeel dat er zeker sprake was van een gezagsverhouding en dat het UWV een nieuw besluit moet nemen over de toekenning van een WW-uitkering. Het UWV wordt in het ongelijk gesteld en moet de proceskosten vergoeden.

Rechtbank Rotterdam
6 januari 2015
ECLI:NL:RBROT:2015:11

Reageer op dit artikel